Odata validata lista pentru PE de catre conducerea UDMR, candidatii Uniunii s-au si lansat in campanie, imprumutand din tonul si subiectele "adversarului" Laszlo Tokes.
La o zi dupa ce a fost avansata de catre Consiliul Permanent, lista de candidati ai UDMR pentru Parlamentul European a fost aprobata de Consiliul Reprezentantilor Unionali, gest care pare sa se constituie in semnalul inceperii campaniei electorale. Liderul Uniunii, Marko Bela, a dat asigurari ca UDMR nu va duce o campanie impotrivaepiscopului Laszlo Tokes (care va candida ca independent pentru PE), insa discursurile eurocandidatilor par sa fi imprumutat serios din tonul si subiectele organizatiilor maghiare radicale.

Declaratii dure au fost lansate in primul rand de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, cap de lista pentru euroalegeri. Promitand o campanie "spectaculoasa" a UDMR pentru euroalegeri, Frunda a dezvaluit si doua dintre prioritatile sale in actuala sesiune parlamentara: modificarea legii invatamantului si schimbarea Codului electoral. In primul caz, UDMR ar dori sa introduca posibilitatea predarii geografiei si istoriei in limba maghiara, din clasa I pana in clasa a XII-a. In ceea ce priveste modificarea Codului electoral, Frunda considera ca este nevoie de conturarea unor circumscriptii in care maghiarii sa detina o pondere de minimum 25% din populatie. "Daca nu vom reusi conturarea unor circumscriptii, astfel incat in acestea 25% din populatie sa fie maghiara, indiferent cum se impart (voturile ramase, prin sistemul de compensare, n.r.) intre celelalte partide parlamentare niciodata nu vom fi primii, intotdeauna va fi un partid romanesc inaintea noastra", a declarat Frunda.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.