Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la Roma, ca are confirmarea faptului ca toate fortele politice italiene reprezentate in Parlamentul European vor da un vot pozitiv pentru tratatul de aderare a Romaniei la UE. Seful statului a precizat ca premierul Silvio Berlusconi si ministrul italian de externe, Gianfranco Fini, au exprimat o pozitie clara, de sustinere fara rezerve a tarii noastre in obtinerea, pe 13 aprilie, a avizului pentru tratatul de aderare la UE.

Traian Basescu s-a intilnit, miercuri seara, cu Silvio Berlusconi, iar ieri dimineata cu Gianfranco Fini. In programul celor doua zile petrecute in Italia, Basescu nu a avut inclusa nici o intilnire la Vatican, asa cum au avut toti presedintii romani aflati in vizita oficiala in aceasta tara, deoarece Papa Ioan Paul al II-lea este bolnav. Intrebat de ce nu a avut o intrevedere cu Soldano - care este secretarul de stat al Vaticanului - Basescu a raspuns: "Eu sint presedintele Romaniei. Cind o sa vina un ministru, o sa mearga la cardinal. Deocamdata, sa se insanatoseasca Papa".
Federatia Rusa, invitata la Marea Neagra

Presedintele Basescu a declarat la Roma ca se lucreaza la constituirea unei structuri de experti pentru o strategie in zona Marii Negre, la care si-au anuntat deja participarea SUA, Marea Britanie, Germania, Italia si Romania. Basescu a spus ca partea italiana are "acelasi set de argumente" ca si Romania privind nevoia de securizare a zonei Marii Negre. In opinia lui Basescu, SUA si UE trebuie sa se implice in acest proces in calitate de "garanti" ai democratizarii zonei si ai intereselor NATO si UE in regiune. "Clubul ramine deschis", a adaugat Basescu, mentionind ca Romania nu-si asuma calitatea de lider, dar a fost si va ramine "promotorul politic" al acestei strategii. "Solutia noastra nu exclude Federatia Rusa, care este bine venita daca va dori sa se implice", a adaugat presedintele.
Traian Basescu a mai declarat la Roma ca Romania si Italia doresc sa treaca la o noua etapa a cooperarii economice, respectiv la colaborarea la nivelul marilor unitati economice cu capital de stat in domeniile energetic, al industriei de armament, de utilaje si masini agricole. In luna septembrie va fi organizat un grup care sa analizeze posibilitatea transferului de tehnologie din industria italiana in cea romaneasca, a precizat Basescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.