Fara prea multa tragere de inima, senatorii si deputatii s-au intors sub cupolele aurite ale Palatului Parlamentului.

Noua sesiune numara pachete importante de legi, dar ar putea contine si motiunea de cenzura anuntata de PSD.Un oarecare consens in ceea ce priveste agenda partidelor se poate observa doar in legatura cu adoptarea grabnica a legii privind votul uninominal.

Deschiderea noii sesiuni parlamentare i-a asezat pe senatori si deputati in fotoliile luxoase din piele, dar nu pentru multa vreme. Ca dupa vacanta, alesii au preferat sa stea mai mult pe holuri si la bufet, unde au depanat amintiri din concediile petrecute in strainatate si au schimbat opinii despre actuala situatie politica. Nici macar intonarea imnului de stat nu a reusit sa-i mobilizeze. Deschiderea sesiunii a consemnat, de exemplu, la Camera nu mai putin de 124 de absente, dintre care doar 23 ar fi putut, potrivit presedintelui Bogdan Olteanu, sa fie justificate prin alte activitati parlamentare.

Linistea zilei a mai fost tulburata doar de declaratiile facute de alesi presei, ba despre motiunea anuntata de liderul PSD Mircea Geoana, ba despre legea privind introducerea votului uninominal, a carei adoptare sta ca o sabie deasupra capului alesilor.

De altfel, prima zi de lucru a fost dedicata practic schimbarii conducerilor Camerei Deputatilor si Senatului, conform algoritmului bine stabilit inca de la inceputul mandatului. Cea mai importanta modificare s-a inregistrat la Camera, unde Victor Ponta a pierdut functia de vicepresedinte. Unul dintre putinii pesedisti sustinatori ai votului uninominal in varianta Asociatiei Pro Democratia, Ponta a fost invins la vot de colegul social-democrat Eugen Nicolicea. Decizia s-a luat in cadrul grupului PSD din Camera, fiind pecetluita prin vot secret pe buletine: 50 de optiuni in favoarea lui Nicolicea fata de doar 28 pentru Ponta. Al doilea post de vicepresedinte care revine prin algoritm PSD a fost adjudecat de Valer Dorneanu, iar cele doua posturi de secretari raman ocupate in continuare de deputatii Valeriu Zgonea si Ion Munteanu. Cu mai putine tensiuni a fost reinnoit si mandatul conducerii Senatului, vicepresedinti ramanand Doru Ioan Taracila (PSD), Norica Nicolai (PNL), Radu Berceanu (PD) si Corneliu Vadim Tudor (PRM).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.