Sesiunea parlamentara care incepe astazi se anunta cea mai tensionata din toata perioada postdecembrista.

Cea de-a saptea sesiune parlamentara din a cincea legislatura debuteaza astazi sub semnul unei stari de tensiune generate de amenintarea PSD cu depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului cu cea mai mica pondere parlamentara din ultimii 17 ani. Tensiunea sesiunii din aceasta toamna va fi dublata atit de campania electorala pentru euroalegeri, cit si de dezbaterile pe unele proiecte de legi, care, cu siguranta, vor imparti Legislativul in mai multe tabere.

Legiferarea votului uninominal este, dupa motiune, de departe, evenimentul numarul unu al sesiunii de toamna. Proiectul ar trebui sa devina lege pina pe 25 octombrie, pentru a scapa Parlamentul de „sabia“ referendumului pe care Traian Basescu intentioneaza sa-l promoveze in situatia neadoptarii uninominalului. Desi exista un acord politic semnat de PNL, PD, PC, UDMR si PSD pentru adoptarea proiectului Pro Democratia-PNL, declaratii de ultima ora ale lui Nicolae Vacaroiu, care vorbeste in numele PSD de alte doua variante, ar putea genera un nou blocaj.

La Senat, printre proiectele a caror dezbatere se anunta incendiara se afla cele din pachetul legislativ privind siguranta nationala, proiectul de modificare a Legii CNSAS si cel de modificare a Legii ANI. De ce vor iesi scintei, o spune clar Nicolae Vacaroiu: „Nu exista o majoritate stabila, vor fi necesare negocieri politice frecvente pe legile importante, altfel s-ar putea ajunge la un blocaj legislativ“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.