Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat ca vanzarea de catre Dinu Patriciu a companiei Rompetrol este un indiciu ca acesta stie ca Guvernul Tariceanu va pleca si ca afaceristul incearca sa-si puna investitiile la un loc sigur,riscand sa piarda sprijinul actualei puteri.

"Primul gand la aflarea acestei vesti e ca domnia sa are informatii ca suntem martorii ultimelor zile ale Guvernului Tariceanu. Sigur, aici avem aceasta suprapunere cu motiunea PSD si nu pot sa nu asociez...Domnul Patriciu pare ca a ales calea cea mai sigura de a-si proteja afacerile", a declarat Iancu, sustinand ca Patriciu a renuntat la Rompetrol pentru ca este constient ca aceasta companie ar urma sa piarda ceea ce el a numit favorurile actualei puteri, care ar urma sa plece, in opinia sa, dupa motiunea de cenzura a PSD.

Iancu, presedinte al comisiei economice din Camera Deputatilor, mai crede ca vanzarea Rompetrol pune un semn de intrebare in conditiile in care Patriciu s-a angajat sa converteasca datoriile pe care le are la stat in actiuni ale companiei pe care a reprezentat-o. "Vanzarea inainte de scandenta acestei conversii reprezinta nerespectarea unei obligatii si un semn de intrebare din punct de vedere politic si moral", mai sustine deputatul, citat de NewsIn.

Referitor la efectele economice ale acestei achizitii, Iancu crede ca acestea vor fi benefice, intrucat Kazahstanul este un jucator important pe piata mondiala de energie. "Ar putea exista avantajul ca materia prima sa fie mai ieftina, deci nu cred nici in scumpirea combustibilului, nici in scaderea actiunilor Rompetrol. Dimpotriva", a conchis Iulian Iancu.

Compania KazMunaiGaz din Kazahstan a semnat cu Rompetrol Holding Olanda un contract de preluare pentru 75% din actiunile The Romeptrol Group NV, a carei valoarea de piata a fost calculata la 3,616 miliarde dolari, a anuntat, luni, presedintele grupului, Dinu Patriciu.

Compania The Romeptrol Group NV controleaza pachetul majoritar al Rompetrol Rafinare Constanta. Profitu net al companiei Rompetrol Rafinare Constanta a fost de 37,33 milioane lei (11,91 milioane euro) in trimestrul II al acestui an, in crestere cu 50% fata de perioada similara a anului trecut, ca urmare a cantitatilor record de titei procesate. In trimestrul al doilea al anului trecut, rafinaria a afisat un profit net de 24,88 milioane lei.

Cifra de afaceri a companiei in trimestrul al doilea din 2007 a fost de 1,12 miliarde lei, in scadere cu 18,24% fata de afacerile de 1,37 miliarde lei cu care compania a incheiat perioada similara a anului trecut.

Profitul net al companiei in primele sase luni ale acestui an a fost de 15,46 milioane lei (4,9 milioane euro). In intervalul similar al anului trecut, rafinaria inregistra pierderi de 34,86 milioane lei. Afacerile companiei in primul semestru au fost de 2,29 miliarde lei, in scadere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primele sase luni ale anului 2006, Rompetrol Rafinare a afisat o cifra de afaceri de 2,49 miliarde lei.

Rompetrol Rafinare estimeaza pentru 2007 un profit net de 6,57 milioane dolari (16,53 milioane lei). Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 1,98 miliarde dolari, in scadere cu 10% fata de anul 2006, cand afacerile companiei au fost de 2,20 miliarde dolari (5,39 miliarde lei).
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) sunt listate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu simbolul RRC.

Rompetrol Rafinare Constanta are un capital social de 2,10 miliarde lei divizat in 21,09 miliarde de actiuni. Actionarul majoritar al rafinariei este The Rompetrol Gropu NV Olanda, care detine 50,59% din actiuni. In structura de actionariat publicata la Bursa de Valori Bucuresti, in luna mai Rompetrol Financial Group SRL detinea 14,72%, iar Rompetrol SA Bucuresti, rafinaria Vega, detinea 9,14% din capital. Restul de 25,55% din titlurile companiei sunt detinute de alti actionari cu sub 5%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.