Deputatii au votat diferit fata de senatori

Deputatii din comisia juridica au votat favorabil ordonanta guvernului Adrian Nastase, prin care se prevede trecerea unor terenuri impadurite, in suprafata de 90.000 de hectare din proprietatea statului, in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

Ordonanta cu pricina a fost adoptata in noiembrie 2004 de guvernul Adrian Nastase, dar totul s-a dovedit a fi o simpla operatiune cu caracter electoral. Intre timp, ordonanta a fost dezbatuta de Senat si a fost respinsa din cauza opozitiei senatorilor PSD si a proastei organizari a coalitiei majoritare. Noroc insa ca, pe baza prevederilor constitutionale, Camera Deputatilor este camera decizionala pentru acest proiect de lege.
Prezent la comisia juridica, IPS Pimen Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a afirmat ca Arhiepiscopia a cerut padurile inapoi deoarece acestea au apartinut dintotdeauna bisericii. IPS Pimen a afirmat ca respectivele terenuri forestiere reprezinta "sursa sigura si acoperitoare pentru lucrarile de ingrijire a valorilor de patrimoniu din zona".

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a reamintit ca proprietatea a fost preluata abuziv de catre stat si le-a solicitat parlamentarilor sa voteze "si cu mintea si cu inima".
Presedintele comisiei le-a spus parlamentarilor ca nu trebuie sa uite ca sunt "in Postul Mare". Deputatii PSD, cu exceptia deputatei Mirela Adomincai, care a votat favorabil, s-au opus ordonantei guvernului Nastase. In cursul dezbaterilor a fost adoptat un amendament propus de liberali, pe baza caruia vor fi restituite si bunurile mobile pe care le-a detinut biserica.

Potrivit textului ordonantei de urgenta, terenurile primite de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor raman in proprietatea acesteia si nu pot fi instrainate.
IPS Pimen s-a declarat de acord cu aceasta prevedere, desi a mentionat ca potrivit legislatiei bisericesti, nici nu are voie sa instraineze proprietatea. "Daca vand eu voi fi caterisit". Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a dat asigurari ca va administra corect terenul care ii va fi retrocedat si ca va folosi fondurile obtinute pentru intretinerea manastirilor din nordul Moldovei. "Nu vom taia nimic fara aprobarea ministerului", a asigurat IPS Pimen.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.