Cindva, reprezentantii PSD aveau prestigiul de soldati disciplinati ai unui partid monolit. Astazi, se lupta intre ei pe toate fronturile. Mai ales in Parlament, unde voteaza contra legilor elaborate de fostul guvern, condus de Adrian Nastase

O data cu alternanta la putere, ordonante ale guvernului Adrian Nastase, legiferate pentru a indulci electoratul sau pe comisarii europeni, sint anulate rind pe rind in Parlament. Adrian Nastase nu este in stare sa isi apere initiativele fata de colegii sai opozanti. Sau poate ca nu are interesul. Respingerea unor ordonante nu se petrece doar pentru ca PSD se afla in opozitie, iar guvernul actual nu mai sustine aceste initiative legislative. In mod surprinzator, au fost respinse de grupul parlamentarilor PSD chiar initiative ale fostului guvern PSD care au fost sustinute si de actuala putere.

PSD face opozitie fostului guvern

Cea mai importanta dintre initiativele lui Nastase care au fost respinse este ordonanta de urgenta electorala prin care peste 90 de mii de hectare de padure erau trecute in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. Cei mai aprigi opozanti au fost chiar senatorii PSD care, mai nou, se pronuntau doar pentru transferul padurilor in folosinta gratuita.

Insusi Adrian Nastase s-a pus de-a curmezisul unei alte ordonante de maxima urgenta electorala pe care chiar el a avansat-o. Este vorba de cea prin care falimentul RAFO, operat de Corneliu Iacobov, era trecut in contul contribuabililor. Senatorii PSD au votat din nou impotriva acestei ordonante pe care nici actuala putere nu o mai sustinea.

Impacarea cu fostul suveran Mihai, gindita de Nastase printr-o ordonata de restituire a unor bunuri confiscate de regimul comunist nu a fost acceptata de aripa fesenista a PSD din Senat. Discutata, tergiversata si pe cale de a fi respinsa in Senat, aceasta ordonanta este foarte aproape sa o urmeze pe cea cu padurile lui Pimen. O alta ordonanta cu iz electoral, data de fostul guvern (PSD) si respinsa cu concursul actualei opozitii (PSD), este cea privitoare la posibilitatea ca terenurile fostelor dispensare sanitar-veterinare sa fie vindute medicilor comunali de partid.

Angajamente europene cu valabilitate limitata

Raportul de tara arata ca PNA nu se ocupa de marii rechini ai coruptiei. In consecinta, guvernul Nastase a modificat, printr-o ordonanta, Legea de organizare a PNA, astfel incit sa il debaraseze de cazurile minore. Angajamentele si le-a luat Nastase personal, nu noi, vechiul PSD, pare sa fi gindit aripa iliesciana din Senat reprezentata de fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu. La votul din plen, PSD si PRM s-au opus ordonantei reusind sa o goleasca de continut. Printr-un procedeu care depasea regulamentul, presedintele Senatului a impus repetarea votului in urmatoarea sedinta de plen. De aceasta data, pentru a evita un scandal care ar fi discreditat PSD, senatorii partidului au fost determinati sa voteze favorabil.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.