Euroalegerile pot aduce modificari in reprezentarea partidelor pe scena politica, mai multe formatiuni care in prezent se regasesc pe bancile Legislativului national riscand sa nu obtina nici un mandat in PE, iar cele mai expuse sunt PC, PLD, PIN, dar nici UDMR si PRM nu pot sta deloc linistite.

Scrutinul european pare sa aiba o miza destul de redusa judecand doar dupa interesul pe care il manifesta electoratul fata de ideea de a-si alege pentru prima oara reprezentantii in Legislativul Strasbourg. Dincolo de lipsa de popularitate a subiectului in randul electorilor, scrutinul anuntat pentru 25 noiembrie este un prim test si indicator inainte de alegerile locale si nationale ce vor avea loc anul viitor, motiv pentru care partidele au si incercat sa amane cat mai mult confruntarea cu electoratul, alegerile fiind programate initial pentru luna mai. Miza si impactul acestui prim test ar putea creste in conditiile in care, cel mai probabil, campania electorala nu va fi specifica unor alegeri europene, ci va abunda in abordari care tin mai mult de disputele politice interne, atentioneaza NewsIn.

O analiza bazata pe rezultatele sondajelor de opinie din ultimele trei luni, efectuate de diferite institute, indica faptul ca principala consecinta a scrutinului pentru Parlamentul European este aceea ca mai multe partide mici, unele constituite dupa alegerile din 2004, dar reprezentate in Legislativul de la Bucuresti, risca sa inregistreze un esec total pe 25 noiembrie.La fel, formatiuni politice cu traditie in Legislativul de la Bucuresti- PRM si UDMR- trebuie sa lupte pentru a obtine un mandat in forul de la Strasbourg, insa lupta se anunta extrem de stransa si dificila.

Rezultatele sondajelor INSOMAR, CURS, Data Media, Gallup sau ale Barometrului de Opinie Publica al Fundatiei Soros, din ultimele trei luni, arata ca PD se detaseaza in castigatorul alegerilor pentru PE, desi democratii nu au un lider-locomotiva care sa deschida lista si se bazeaza mai mult pe capitalul electoral intern.

In medie, mai toate sondajele citate ii crediteaza pe democrati cu procente situate undeva la 40%, ceea ce ar insemna ca PD ar obtine 14 mandate din totalul de 35 cate revin Romaniei. PD este urmat de PSD cu procente in jurul a 20%, respectiv 7 mandate, si PNL situat la 12%, echivalent cu 4 mandate in PE.
PRM si UDMR se afla intr-o situatie delicata. Majoritatea sondajelor citate acorda PRM un procent de 5%-6%, la limita pragului electoral, peremistii putand conta astfel pe un singur mandat in PE. Exista insa si cazul Barometrului de Opinie Publica prezentat de Fundatia Soros, care, la inceputul lunii iunie, credita PRM cu doar 4%. Principala problema a PRM este aceea ca isi disputa acelasi segment electoral ca si PNG-ul lui Gigi Becali.

Daca unele partide parlamentare risca sa nu ajunga in PE, PNG-ul lui Becali este singurul partid extraparlamentar care ar reusi sa obtina un scor bun, sondajele invocate aratand ca partidul lui Becali are sanse sa vina direct pe locul patru, dupa PD, PSD si PNL, cu procente situate in jurul a 8%. Cresterea PNG-ului afecteaza statutul PRM, in conditiile in care cele doua formatiuni isi disputa aceeasi parte a electoratului si promoveaza mesaje similare.

Si UDMR-ul, care este la limita pragului electoral, se confrunta cu ipoteza de a rata un loc in PE, in conditiile in care liderii Uniunii nu au ajuns la un acord cu Laszlo Tokes. Participarea separata la euroalegeri a lui Tokes ar putea determina o faramitare a electoratului maghiarimii, indepartand astfel UDMR si de limita celor 5% procente ale pragului electoral.

Potrivit estimarilor institutelor respective, PC, partidul care a intrat in Parlament la trena PSD-ului si a jucat apoi un rol important in formarea primului Guvern de dupa alegerile din 2004, nu va obtine niciun loc in Legilsativul de la Strasbourg. Toate sondajele de opinie indica faptul ca PC nu va fi in stare sa treaca de 1-2%, in pofida multiplelor initiative populiste ale parlamentarilor conservatori.

Sondajele de opinie citate plaseaza sub pragul electoral si PLD-ul lui Theodor Stolojan, care, desi are 30 de deputati si senatori, are toate datele sa iasa sifonat din prima batalie electorala din istoria de doar un an de zile a partidului, desprins din PNL. INSOMAR, CURS si Gallup, ca si Data Media sau Baromentrul de Opinie al Fundatiei Soros arata ca liberal-democratii nu ar reusi sa treaca de pragul de 2-3%, neavand posibilitatea de a intra in Parlamentul European. Nici PIN-ul, reprezentat de doi deputati, nu are nicio sansa sa acceada la vreun loc in PE, asa cum nici taranistii sau Actiunea Populara nu au vreo sansa sa castige vreun mandat.

Situatia indicata de sondajele de opinie din ultimele trei luni ar putea suferi modificari in momentul in care partidele vor definitiva si vor prezenta lista candidatilor pentru PE. Prezenta sau absenta unor politicieni in deschiderea listelor va influenta intr-o masura mai mare sau mai mica procentele partidelor si, posibil, chiar ierarhia acestora in clasament. Potrivit unui sondaj Gallup prezentat pe 7 august de Evenimentul Zilei, in functie de echipele propuse pe liste, PD (cu Sorin Frunzaverde, Petru Filip si Roberta Anastase) ar iesi la egalitate, 20%, cu PNL (reprezentat de Mihai-Razvan Ungureanu, Adrian Cioroianu, Teodor Melescanu). PNG-CD (cu Gigi Becali, Ion Dichiseanu si Dan Pavel) ar obtine 15%, mai mult decat PSD-13% (cu Vasile Puscas, Adrian Severin, Daciana Sarbu).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.