Cei doi "granzi" care s-au confruntat, anul trecut, in alegerile prezidentiale, Traian Basescu si Adrian Nastase, au cheltuit pentru publicitate electorala mult mai mult decat au declarat Curtii de Conturi. Aceasta este concluzia unui raport dat publicitatii, ieri, de Asociatia Pro Democratia, conform caruia campionul absolut la pompat bani in propaganda a fost candidatul Uniunii PSD+PUR. Astfel, Adrian Nastase ar fi cheltuit suma de 3.215.533 de dolari, desi a declarat doar 910.952 de euro, depasind chiar si limita permisa de lege, respectiv 2.349.545 dolari. Chiar daca s-a incadrat in prevederile legale, Traian Basescu a folosit pentru celebrele afise cu "Sa traiti bine!" aproximativ 2,1 milioane de dolari, dar la Curtea de Conturi a declarat doar 1,5 milioane. In peisajul politico-financiar descris de autorii raportului exista si un laudaros - C.V. Tudor, care a anuntat Fiscul ca a bagat in publicitate vreo 400.000 de dolari, dar, in fapt, afacerea l-a costat cu 200.000 mai putin.

Asociatia Pro Democratia a ajuns la aceste sume calculand, pe baza preturilor cunoscute ale panojatului stradal si ale publicitatii din presa scrisa, ce-i drept, fara a lua in calcul eventuale reduceri aplicate de societatile si institutiile de la care candidatii au cumparat spatiul pentru propaganda. Investigatiile electorale ale APD au scos la iveala elemente de natura sa probeze fraudarea votului in unele zone ale tarii. Astfel, la Ilfov, unde pe listele electorale speciale au votat aproximativ 20.000 de persoane, adica vreo zece la suta din populatia judetului, 351 de alegatori si-au exprimat optiunea de cel putin doua ori. Dintre comunele ilfovene in care a fost semnalat acest fenomen se detaseaza Moara Vlasiei, cu 184 de votanti multiplu si Stefanestii de Jos, cu 47 de asemenea cazuri.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.