Un hohot de ras a fost singurul raspuns oferit luni seara, de presedintele Traian Basescu jurnalistilor care l-au intrebat despre faptul ca liderul PSD, Mircea Geoana, a revendicat postul de premier, informeaza NewsIn.

Intrebat de ziaristi ce parere are despre faptul ca Mircea Geoana a revenicat postul de premier, Basescu a raspuns cu un hohot de ras, suindu-se apoi in masina.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a facut ieri, la Resita, un apel la presedintele Traian Basescu, cerandu-i sa contribuie la formarea unei majoritati parlamentare si a unui nou Guvern, mentinandu-si parerea ca motiunea de cenzura va trece, ca si revendicarea ca PSD sa intre la guvernare.

"Fac un apel la responsabilitate din partea presedintelui tarii pentru a intra in rolul sau firesc din punct de vedere al Constitutiei. Obligatia unui presedinte al republicii noastre este de a crea conditiile pentru un Guvern cat mai competent si cat mai stabil. In mod firesc, presedintele ar trebui sa se indrepte catre partidul cu cea mai mare reprezentare parlamentara", a declarat Mircea Geoana ieri, prezent in teritoriu, la Resita. Liderul PSD a mai spus ca doar daca partidul cu cel mai mare numar de voturi in Legislativ, adica partidul pe care il reprezinta, "nu reuseste sa formeze o majoritate parlamentara si un Guvern, in mod firesc se poate apela si la o alta runda de negocieri pentru alte majoritati".

Geoana a mai spus ca PSD nu este principalul responsabil pentru efectele care s-ar produce in cazul in care motiunea de cenzura importiva Guvernului Tariceanu II ar trece si ar cadea Guvernul, social-democratii facand doar ceea ce este firesc pentru un partid de opozitie.

"Responsabilitatea principala pentru ce fel de Guvern vom avea, cat de solid va fi el si mai ales cat de competent va fi el apartine in principal presedintelui Romaniei, dar si celorlalte partide parlamentare", a precizat presedintele PSD.

Mircea Geoana a catalogat ca "un gest de politicianism ingust" declaratiile PD si PNL care au spus ca nu doresc sa aiba nicio relatie cu PSD, in conditiile in care "toti stiu ca fara voturile PSD in Parlament nu se poate aseza niciun Guvern si nu se poate vota nici o lege importanta pentru tara".

Mircea Geoana a anuntat, in cursul saptamanii trecute, intr-un turneu pe care il efectueaza prin tara, ca doreste sa fie prim-ministru in Guvernul despre care afirma ca urmeaza sa se formeze dupa ce motiunea de cenzura a PSD ar urma sa fie adoptata de Parlament. Replica la revendicarea lui Geoana a venit din partea unuia dintre consilierii prezidentiali de la Palatul Cotroceni, Cristian Preda, care a spus ca este putin probabil ca presedintele Traian Basescu sa-l desemneze prim-ministru pe Mircea Geoana in eventualitatea in care motiunea de cenzura ar avea succes in Parlament. Preda a sugerat ca desemnarea unui nou premier ar fi mai degraba posibila pentru un partid extraparlamentar.

Motiunea de cenzura pe care PSD intentioneaza sa o depuna in Parlament nu este sustinuta, la nivel declarativ, de PNL, UDMR, PRM, PC, formatiuni care au anuntat ca nu o voteaza, in timp ce PD si PLD au declarat ca vor caderea Cabinetului Tariceanu II, dar nu au incredere in demersul PSD, pe care il considera un santaj la adresa liberalilor de a obtine de la guvernanti fonduri si posturi pentru social-democratii din teritoriu.

Constitutia arata ca presedintele "desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament". PSD are 35% din mandatele parlamentare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.