Presedintele UDMR, Marko Bela a declarat ca nu intelege care sunt motivele PSD pentru depunerea unei motiuni de cenzura si de ce social-democratii nu opteaza pentru “transparentizarea” relatiei cu actualii guvernanti.

“Cunosc nemultumirea din partea PSD in ceea ce priveste aceasta relatie. PSD isi da votul pentru actualul Guvern neconditionat. O solutie ar fi ca PSD sa aiba o relatie transparenta si sa poata pune anumite conditii”, a afirmat Marko Bela. In opinia liderului UDMR, solutia prin care PSD ar putea renunta la motiunea de cenzura nu este neaparat intrarea social-democratilor la guvernare. “Ar putea fi semnat, eventual, un protocol cu conditii, care sa vizeze anumite puncte din programul de guvernare” a apreciat el. Liderul UDMR a explicat ca nemultumirea PSD este “fireasca”, dar a afirmat ca guvernarea a fost stabila mai ales prin sustinerea parlamentara a social-democratilor. “Inteleg ca PSD are o problema. Nu pot fi in opozitie si sa sustin, nedeclarat, guvernarea. Dar, daca vor, au posibilitatea sa faca o intelegere cu guvernantii”, a afirmat presedintele UDMR.

Marko Bela a punctat ca prioritatea acestei toamne ar trebui sa fie adoptarea bugetului si alegerile pentru Parlamentul European. “Bugetul, de exemplu, ar putea sa fie un test, o proba, un prilej pentru negocieri, pentru ca nu trece fara voturile PSD”, a adaugat Marko Bela. Liderul UDMR a afirmat ca alternativa la actualul Guvern, in conditiile adoptarii motiunii de cenzura, nu ar fi formarea unui alt Guvern, ci alegerile anticipate. El a precizat insa, ca alegerile inainte de termen nu reprezinta o prioritate pentru societatea romaneasca, dar ca Uniunea le-ar putea face fata. In privinta europarlamentarelor, presedintele UDMR a subliniat ca a ramas neschimbata pozitia Uniunii, de a-i oferi un loc eligibil episcopului Laszlo Tokes pe listele pentru PE si a mentionat ca accepta existenta unor forumuri ale diverselor organizatii maghiare, insa acestea nu pot avea in nici un caz un caracter politic.

El a adaugat, insa, ca UDMR nu a ajuns, deocamdata, la nici o intelegere cu UCM sau Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania. De asemenea, presedintele UDMR, a apreciat ca Directia de Drumuri a facut „o gafa enorma” in momentul in care a inlaturat panoul de la intrarea in judetul Covasna, prin care se comunica intrarea in Tinutul Secuiesc. „Directia de Drumuri nu a actionat bine cand a ales sa inlature panoul de la intrarea in regiunea care, in mod traditional, este denumita Tinutul Secuiesc. “Este, in opinia mea, o gafa enorma, care nu poate avea alt efect decat tensionarea climatului”, a spus liderul udemerist.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.