Specialistii partidelor parlamentare au decis ieri inasprirea sanctiunilor pentru fraude electorale.
Votul multiplu in cadrul scrutinului pentru Parlamentul European va fi sanctionat cu 5 ani de inchisoare, au decis ieri reprezentanti ai partidelor politice din Comisia de Cod electoral. Pina in prezent, in legislatia electorala, pentru vot multiplu pedeapsa era alternativa: amenda sau inchisoare de la 6 luni la doi ani. Decizia a fost luata ieri la Palatul Victoria, in urma unei sedinte la care au participat parlamentari ai PNL, PSD, PC, UDMR, PRM si o echipa guvernamentala condusa de ministrul Mihai Voicu. Decizia si celelalte hotariri care au fost aprobate vor fi „legiferate“ saptamina viitoare in Comisia de Cod electoral, cind pe ordinea de zi se vor afla si ordonantele de urgenta nr. 1, 8 si 9/2007 care modifica si completeaza Legea pentru alegerea Parlamentului European.

Tot pentru a stopa fraudele electorale la europarlamentare, ieri s-au mai adoptat inca doua masuri. Una vizeaza trecerea pe listele suplimentare a Codului Numeric Personal (CNP) al fiecarui votant. „In acest fel va fi mult mai usor de identificat un cetatean care a votat de cel putin doua ori“, ne-a declarat deputatul PSD Florin Iordache, participant la intilnire. De asemenea, inainte de a vota pe o lista suplimentara, fiecare alegator aflat in aceasta situatie va fi obligat sa dea o declaratie olografa pe proprie raspundere ca nu si-a mai exercitat dreptul de vot in alta sectie de votare. Initial, senatorul PRM Virginia Vedinas a propus eliminarea totala a listelor suplimentare, dar aceasta solicitare a fost respinsa, deoarece, fiind vorba de alegeri pe lista nationala, nu se poate refuza accesul la urne al cetatenilor care nu se afla in localitatea de domiciliu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.