Liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat ieri , la Baia Mare, ca partidul pe care il reprezinta pregateste un program de guvernare, in eventualitatea in care cade Guvernul Tariceanu si intra PSD la guvernare. Din programul partidului social democrat face parte si legea de reducere a TVA pentru alimente de baza, informeaza NewsIn.

"Nu vom intra in nicio discutie cu un alt partid politic inainte de inceputul sesiunii parlamentare, pentru ca pana atunci intreg partidul lucreaza la definitivarea ofertei noastre de guvernare si la proiectele care vor reprezenta baza discutiei noastre transparente cu toate celelalte partide politice, inclusiv cu presedintele Romaniei.", a spus Geoana, la Baia Mare.

Mircea Geoana doreste ca in viitorul Guvern, fie ca este vorba despre un Guvern PSD sau de o majoritate parlamentara, programul de guvernare sa includa in mod "explicit" politici publice coerente pe care sa le poata discuta cu ceilalti actori politici, printre care si Traian Basescu. Geoana a spus ca doreste ca motiunea de cenzura sa fie initiata la inceputul sesiunii parlamentare pentru ca, in cazul in care Guvernul cade, sa existe timp pentru a se forma un nou Cabinet si a stabili bugetul pe anul 2008.

Vorbind despre elementele cuprinse in oferta PSD de guvernare, Geoana a mentionat proiecte legate de pensionari, de agricultori, de resurse "cheltuite inteligent si eficient pentru sanatate". Geoana a vorbit si despre un pact national pentru educatie, enuntat prima data de presedintele Basescu in momentul prezentarii concluziilor Comisiei prezidentiale in acest domeniu. Geoana spune ca un astfel de pact trebuie sa ofere predictibilitate fondurilor pentru educatie, cercetare si dezvoltare, astfel incat sa nu mai existe o schimbare de politica si discontinuitate in investitia din invatamant, atunci cand se schimba un ministru al educatiei.

Tot pentru inceputul sesiunii parlamentare, Geoana vrea sa aduca in atentia Legislativului, eventual chiar intr-o sesiune extraordinara, proiectul reducerii TVA-ului la produsele alimentare de baza. Geoana a spus ca PC - formatiune care a initiat o astfel de lege si care a fost votata in Senat de toate partidele, mai putin de PNL - "nu are putere pentru a impune un asemenea demers, dar care poate sprijini actinunea PSD in acest sens".

Legea invocata de Mircea Geoana ca proiect prioritar al PSD in Legislativ a fost adoptata in cursul anului trecut la propunerea PC, o fiind votata de toate partidele, mai putin de liberali, care au aratat la vremea respectiva ca bugetul ar fi dat peste cap de reducerea TVA la alimente de baza , precum painea, laptele sau uleiul. De asemenea, liberalii au mai spus, tot anul trecut, la vremea adoptarii acestei legi in Senat, ca prin reducerea TVA nu s-ar asigura scadere de preturi, ci doar s-ar consemna castiguri pentru producatori, cum s-a intamplat cu reducerea TVA la medicamente in 2004, decizie aplicata in campania electorala a acelui an de Guvernul Nastase. PSD a mai anuntat ca prioritatea sa de guvernare este reducerea TVA la alimentele de baza. Geoana a mai adaugat ca aceasta masura nu a putut fi pusa in aplicare si in campania electorala din anul 2000, care a readus partidul la guvernare, deoarece bugetul nu a permis onorarea promisiunii electorale.

Geoana a anuntat ca va propune PSD depunerea unei motiuni de cenzura la 10 septembrie si a revendicat postul de prim-ministru. Consilierul prezidential Cristian Preda a afirmat ca sunt sanse minime ca seful statului sa il desemneze pe liderul PSD premier, iar ca daca motiunea nu va trece, atunci Geoana nu va mai avea mult in fruntea partidului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.