Vicepresedintele PD, Ioan Oltean crede ca exista posibilitatea organizarii simultane a alegerilor europarlamentare si a referendumului pentru introducerea votului uninominal. Totusi, el a declarat ieri pentru Cronica Romana ca n-ar fi indicat ca alegerile pentru PE sa se suprapuna cu alte teme interne.

“Adevarul este ca exista posibilitatea organizarii referendumului cu alta ocazie, cu atat mai mult cu cat Parlamentul nu a facut mai nimic in privinta votului uninominal si astfel va fi obligat”, a explicat liderul democrat. “Daca vrem vot uninominal pentru alegerile de anul viitor, el trebuie realizat in toamna aceasta”, a mai spus Oltean. In opinia sa, oamenii nu pot adusi de doua ori la urne in interval de doua luni. Potrivit lui Oltean, in Comisia electorala nu se mai intampla nimic pentru ca PSD, care initial acceptase varianta ProDemocratia, pe care PD si PNL au sustinut-o, s-a razgandit, astfel incat activitatea a fost blocata. Vicepresedintele PD a somat PSD sa renunte la duplicitate, sa se aseze la masa negocierilor si sa revina la varianta ProDemocratia, la care subscrisese initial. Oltean a explicat ca noua propunere a PSD viza “alegerea in intregime a Senatului prin vot uninominal cu doua tururi de scrutin, ca la primari”. In perspectiva europarlamentarelor, Oltean a subliniat ca PD si-a consolidat pozitia pe esichierul politic romanesc si toate actiunile pe care el le va duce, vizeaza pregatirea pentru urmatoarele confruntari electorale. “Vrem sa castigam cat mai multe locuri de europarlamentar”, a mai spus el. De asemenea, Oltean a acuzat PNL ca amana aceste alegeri pe perioada nedeterminata, deoarece sta prost in sondaje si incearca sa evite astfel orice confruntare electorala.

“Alegerile au fost amanate din cauza procentelor foarte mici pe care le au in sondaje. Liberalii nu au dorit si nu doresc ca aceste alegeri sa se produca acum si nu le-ar mai organiza deloc daca ar fi posibil”, a afirmat Oltean. Totusi liderul democrat a precizat ca ele nu vor mai putea fi amanate si Guvernul va trebui sa le organizeze vrand-nevrand in aceasta toamna, indiferent de voia oricarei formatiuni politice. El a aratat ca “motivul invocat de premier inainte de a lua decizia anularii alegerilor pentru PE, a fost acela ca populatia nu este pregatita si ca ea trebuie informata de importanta evenimentului, de rolul Parlamentului European in viata interna a tarii, de necesitatea prezentei unor candidati seriosi, dar de atunci si pana astazi Guvernul n-a facut absolut nimic in privinta asta”. “Nu poate nimeni sa nominalizeze macar o actiune a Executivului prin care populatia e informata corect despre structurile Uniunii Europene, de importanta Parlamentului, a acestui eveniment. Aceasta motivatie a fost doar una pentru ca PNL sa-si justifice esecul si nimic altceva”, a subliniat liderul democrat. Oltean a mai afirmat ca atuurile principale ale PD in campania pentru europarlamentare, sunt “seriozitatea cu care a abordat aceste alegeri, modul transparent in care alesii nostri si intreg partidul au gestionat anumite domenii atunci cand s-au aflat la guvernare, lipsa de duplicitate, consecventa in principii si idei si calitatea oamenilor nominalizati sa faca parte din lista Partidului Democrat.

In opinia sa, este inadmisibil ca “Romania este singura tara din Uniunea Europeana, ai carei parlamentari n-au fost validati prin scrutin electoral”. “Suntem din nou in coada acestei liste. Pana si bulgarii au fost in stare sa organizeze aceste alegeri pentru PE in luna mai”, a mai spus Oltean. Chiar daca europarlamentarii alesi acum vor avea un mandat de doar un an, liderul democrat considera ca “este foarte important ca cetatenii romani sa fie reprezentati, iar europarlamentarii sa informeze institutiile europene despre problemele Romaniei”. Pe de alta parte, din punctul sau de vedere, fiecare formatiune politica va da un test al “atractivitatii sale in ochii electoratului” prin aceste alegeri. Potrivit lui Oltean, europarlamentarele sunt un prim examen de testare a fortei electorale a partidelor, in vederea alegerilor locale si generale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.