Vicepresedintele PNL, Norica Nicolai a declarat ieri pentru Cronica Romana ca nu este indicat ca europarlamentarele sa fie organizate simultan cu un eventual referendum pentru introducerea votului uninominal, datorita faptului ca aceasta suprapunere ar trece alegerile pentru PE in planul doi.

“Din punctul meu de vedere presedintele Basescu stie sa faca foarte bine campanie electorala. Fara indoiala ar fi un bun prilej sa faca campanie electorala. Eu cred ca trebuie sa se implice si in alte proiecte politice”, a afirmat Nicolai. In opinia sa, aceasta solutie ar fi o greseala, ce ar da ocazia presedintelui sa se implice in campania PD. “Implicarea Presedentiei in campanii electorale este inacceptabila”, a precizat liderul liberal, aratand ca “Traian Basescu vrea sa se transforme in locomotiva electorala pentru Partidul Democrat”. In legatura cu data la care vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, senatorul PNL a subliniat ca “sigur la sfarsitul lunii septembrie, cu ocazia inceperii sesiunii parlamentare, Guvernul va trebui sa consulte partidele si sa stabileasca fie sfarsitul lui noiembrie, fie inceputul lui decembrie ca data a alegerilor europarlamentare”.

De asemenea, Norica Nicolai a precizat ca unul dintre motivele amanarii alegerilor pentru PE, care trebuiau initial sa aiba loc in mai, a fost insuficienta constientizare a populatiei legate de importanta acestui scrutin. Chiar daca nu a existat nici o campanie de informare a populatiei despre rolul institutiilor europene, potrivit lui Nicolai, a exitstat o informare prin media si prin programe guvernamentale. “Romania e plina de panotaje, care s-au facut legat de institutiile europene, atributiile acestora”, a spus liderul liberal in acest sens. Pe de alta parte, Nicolai considera ca amanarea euroalegerilor a fost justificata, datorita faptului ca “totdeauna exista pericolul vicierii dezbaterii, atunci cand se supun atentiei populatiei doua proiecte: unul de stricta aplicare interna si celalalt european. In alta ordine de idei, Norica Nicolai a declarat ca mandatul scurt al europarlamentarilor romani de doar de un an jumatate, pana la alegerile din 2009, nu este o problema datorita mizei importante a prezentei unor parlamentari alesi de catre cetateni in Parlamentul European.

In opinia sa, toate partidele trebuie sa faca o campanie pozitiva si constructiva pentru alegerile europene, “bazata pe informare si pe proiecte”. Nicolai si-a exprimat convingerea ca PNL este pregatit sa intre in confruntarea electorala, subliniind ca liberalii vor sa obtina un scor de 20% in scrutinul europarlamentar. “Am inceput sa ne pregatim si pentru alegerile locale”, a mai spus Nicolai. In privinta activitatii Comisiei electorale si a stadiului in care se afla elaborarea proiectului de introducere a votului uninominal, Nicolai a aratat ca “in prima parte a lunii iulie, o serie de partide nu au mai participat la vot, astfel incat comisia n-a mai putut functiona”.

Din punctul sau de vedere, proiectul trebuie reluat in septembrie fie printr-o dezbatere parlamentara, fie prin asumarea raspunderii de catre Guvern. Liderul liberal s-a declarat impotriva unui referendum declansat de presedinte pe aceasta tema, pe motiv ca “ar fi cheltuieli mari, inutile”. Totodata senatorul liberal l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu ca “ar vrea sa faca campanie electorala pe bani publici”. In alta ordine de idei, referitor la existenta surselor de finantare pentru majorarea pensiilor, Nicolai a afirmat ca “din punctul meu de vedere-si am avut o discutie cu colegii din Guvern in acest sens la adoptarea acestui proiect-exista certitudinea ca proiectul este sustenabil pe termen mediu pana in 2013”. “Categoric ca exista aceste surse de finantare, caci altfel n-ar fi fost adoptat acest proiect de lege”, a adaugat Nicolai. Ea a infirmat ca alte domenii ar fi vaduvite prin realocarea fondurilor, aratand ca aceste cheltuieli vor fi suportate din bugetul asigurarilor sociale si din bugetul consolidat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.