Uniunea Civica Maghiara (UCM) Covasna organizeaza in cursul acestei zile o dezbatere pe tema autonomiei. Reactia a venit pe fondul initiativei UDMR de a realiza un proiect de lege al minoritatilor nationale, partidul din arcul guvernamental fiind acuzat ca prin acest demers nu s-a urmarit decat ingreunarea procesului de obtinere a autonomiei Tinutului Secuiesc.

"Apreciem ca, in perspectiva autonomiei Tinutului Secuiesc, un deziderat asumat si de UDMR in campania electorala, acest proiect de lege a minoritatilor nationale este inacceptabil", a declarat presedintele UCM Covasna, Gazda Zoltan. Acesta a precizat ca are informatii potrivit carora, la elaborarea legii, UDMR a preferat sa se consulte cu acele organizatii ale minoritatilor dinspre care stia ca nu vor aparea probleme. Concret, conducerii UDMR i se reproseaza ca nu a ales varianta dezbaterilor publice in ceea ce priveste proiectul de lege. Pentru ca nu este vorba despre o problema interna de partid, "noi propunem initierea unei serii de consultari despre autonomie, care priveste intreaga comunitate maghiara", a adaugat Zoltan.

Sustinuti de CNMT

Si presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, a adus sambata aceleasi critici atitudinii adoptate de UDMR in elaborarea proiectului de lege.

"Nu spun ca nu este important ceea ce este inclus in acest proiect, dar nu aduce nimic nou in privinta, de exemplu, a legii din 1945 a minoritatii nationale. In detalii s-ar putea sa fie ceva in plus, dar de fapt ocoleste revendicarea noastra principala, a autonomiei comunitare", a declarat Tokes.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.