O structura creata in cadrul Ministerului Public va verifica declaratiile de avere

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, la Berlin, ca saptamana viitoare se va infiinta, in cadrul Ministerului Public, o structura care va avea drept sarcina verificarea declaratiilor de avere. Basescu a sustinut ca noul formular al declaratiilor de avere ale demnitarilor este cel mai sever din Europa. El a recunoscut insa ca, si inainte, demnitarii au fost obligati sa completeze astfel de declaratii, dar nu a existat o institutie care sa verifice cele declarate.

Traian Basescu a apreciat ca infiintarea noii structuri din cadrul Ministerului Public va descuraja "perceperea unor venituri ilegale". Declaratiile de avere ale demnitarilor au fost modificate, recent, de catre guvern, insa noile formulare au suscitat multe discutii. Obligativitatea declararii tuturor bunurilor mobile si a justificarii provenientei averii nu a fost agreata de toti demnitarii. Pana acum, nici un demnitar nu a fost luat la intrebari despre modul in care si-a dobandit averea. Potrivit sefului statului roman, tot saptamana viitoare Executivul va prezenta Parlamentului proiectul de lege prin care evaziunea va fi considerata drept un act criminal, iar managerii care vor savarsi astfel de fapte vor risca inchisoarea. Luni seara, la invitatia Fundatiei Social Democrate Friedrich Ebert, Traian Basescu a aparat in fata oficialilor germani decizia Romaniei de a introduce un impozit pe venit de 16%. "Stim ca unele tari ne eticheteaza ca acesta este un dumping", a afirmat Basescu.

El a aratat insa ca Uniunea Europeana permite fiecarei tari membre sa stabileasca nivelul taxelor directe. In ceea ce priveste posibilul gol bugetar determinat de caderea impozitelor, presedintele Romaniei a sustinut ca, in ultima perioada de timp, incasarile la buget au crescut. Astfel, in februarie 2005, s-au majorat, fata de aceeasi luna a lui 2004, cu 14,8%, iar, in martie, se prefigureaza o crestere de 20%. Totusi, Basescu le-a spus germanilor ca reducerea impozitului pe profit nu este o masura aplicabila unei economii sanatoase. "Era o solutie pentru tarile in tranzitie cu grad mare de infractionalitate", a marturisit seful statului roman.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.