Neputinta coalitiei de guvernamint de a-si promova propriile legi in parlament a atins apogeul in urma cu doua zile, la Senat.

Desi pe ordinea de zi a sedintei de plen se aflau doar doua ordonante emise de guvernul Tariceanu, parlamentarii coalitiei PNL-PD-PUR-UDMR n-au fost capabili sa se adune, la propriu si la figurat, pentru a adopta macar o lege ordinara. Ordonanta privind organizarea cabinetului demnitarului, lege avind caracter ordinar, ar fi trebuit sa intruneasca votul a jumatate plus unu din senatorii prezenti pentru a fi adoptata. Absenteismul in rindurile coalitiei a jucat insa din nou feste reprezentantilor executivului care au plecat din plen doar cu o decizie chinuita de aminare a votului. Dupa ce ordonanta a fost respinsa de senatorii PSD si PRM, pe motiv ca se incearca incarcarea schemei de salarizare la nivelul cabinetului demnitarului, liderul grupului Aliantei, Puiu Hasotti, a incercat sa dreaga busuiocul. El a cerut reluarea votului pe motiv ca au "participat" si absentii.

Dupa consultarea listelor, liderul grupului PSD, Ion Solcanu, a recunoscut practica votului "la doua miini", care se exerseaza in parlament de 15 ani: "Ambele grupuri au colegi pe liste care au votat nefiind in sala". Solcanu a cerut reluarea acestuia. Aliatii dau din colt in colt, iar Hasotti ii numara dintr-o privire pe cei prezenti. N-au oameni. "Pauza de consultari", cere liderul Aliantei. In sala, rumoare.
Bardul PSD, Adrian Paunescu, riposteaza: "E o scena apocaliptica. Vor sa ne tina de vorba pina le vin oamenii". Senatorul PSD Serban Nicolae vrea sa arunce rusinea in obrazul aliatilor: "Nu sint in stare sa-si asigure prezenta". Se voteaza pentru reluarea votului. Se accepta. Vinatoarea de vrajitoare costumate-n senatori lipsa continua. "Tocmai Ion Iliescu nu e?", tabara Hasotti peste bancile PSD-iste. "Ba e!", se scutura relaxat Iliescu, bine ascuns intr-un grup de senatori sociali-democrati.

Hasotti inghite in sec la zimbetul larg inflorit pe fata fostului sef de stat. Isi fac aparitia in plen, insotiti de aplauze furtunoase, Radu Berceanu si ministrul Gheorghe Flutur. Ringul Senatului ii asteapta pe cei doi care si-au facut incalzirea pe margine. Gheorghe Funar de la PRM se declara buimacit: "Daca eram la Spitalul 9 poate ca-i intelegeam. Dar asa, este rusinos ce se intimpla in Senatul Romaniei". In cele din urma, Vacaroiu, presedintele sedintei, rupe pisica-n doua. "Sa votam pentru reluarea in sedinta de joi". Vot scurt. Adjudecat. Se reia votul in sedinta de joi. Aliatii rasufla usurati.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.