PSD tace si face. Aceasta este impresia pe care a reusit sa o lase in ultima vreme fostul partid de guvernamint. La mijloc e o strategie care vizeaza doua tinte. Sa ascunda tensiunile din partid, filialele locale dind semne de nervozitate si, in consecinta, sa previna posibile surprize la apropiatul congres.

Ingrijoratri inca de o posibila surpriza care ar putea sa iasa la congresul partidului din aprilie o parte a liderilor centrali ai PSD au gindit doua strategii de imagine care sa salveze aparentele. Una dintre ele a dorit sa recreeze imaginea de partid agresiv care controleaza piata politica. Metoda: lansarea unor motiuni simple in Parlament la adresa noii puteri si amenintarea cu depunerea in perioada urmatoare a inca doua, dintre care una de cenzura. "Usor-usor trebuie sa iesim din starea de nauceala si sa ridicam radarul", a gindit ieri vicepresedintele PSD Mircea Geoana, posibil candidat la functia de sef al fostului partid de guvernamint.

Cozminca, porumbelul pacii

A doua strategie de imagine improvizata in aceste zile s-a concretizat in redactarea unei scrisori semnata, la comun, de Ion Iliescu si Adrian Nastase. Potrivit liderilor partidului, ideea i-a apartinut lui Octav Cozminca, acesta dorind-o un fel de "porumbel al pacii" cu dublu mesaj. In primul rind, sa contureze in opinia pesedistilor ideea ca Iliescu si Nastase s-au impacat, si in al doilea rind, sa sugereze organizatiilor judetene ale PSD ca nu vor mai fi solicitate sa sprijine doar pe unul dintre cei doi.

"Colegii nostri din teritoriu sint suparati pentru ca li se baga pe git fel de fel de planuri, fara sa fie consultati", a tradus epistola Iliescu-Nastase, vicepresedintele PSD Victor Ponta. Se pare ca Octav Cozminca a mai avut un interes in ideea lansarii scrisorii celor doi. Speranta lui este ca va prinde, la congres, functia de secretar general, facind astfel de servicii. Finalul scrisorii surprinde exact spiritul pesedist: "Trebuie sa fim pregatiti pentru preluarea puterii. Este nevoie de remobilizarea tuturor militantilor nostri, de ridicarea tonusului combativ, de spiritul de unitate si solidaritate. Congresul PSD trebuie sa dea semnalul ca sintem pregatiti de noua batalie politica!".

Legea tacerii

Alt vicelider PSD a recunoscut ca "plecatul in judete, fiecare separat, Iliescu la Dimbovita, Nastase la Galati, de unde amindoi fac declaratii contradictorii, critice la adresa celuilalt, adevarate mesaje de razboi, nu rezolva problema crizei din partid. Dimpotriva, o acutizeaza".

Dincolo de aparente si strategii de imagine, lucrurile se desfasoara altfel: la sedintele de luni ale Delegatiei Permanente lipsesc frecvent viceliderii Ioan Rus, Ioan Mircea Pascu, Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu. Victor Ponta se confrunta zilnic cu Octav Cozminca iar Adrian Nastase tocmai a contactat o raceala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.