Ieri, in Suedia, a inceput procesul in care este judecat Peter Fallenius pentru delapidarea sumei de 600.000 de dolari. Martin Tiden, procurorul suedez care ancheteaza cazul, ne-a declarat aseara ca primul nume de demnitar roman pomenit la inceperea procesului a fost cel al ex-primarului general Viorel Lis.

Dezvaluirea a fost facuta de Peter Fallenius, fost director al ABB. Acesta a mai spus ca celelalte patru persoane carora le-ar fi dat mita sint "demnitari de prim rang", insa, conform lui Tiden, nu a dezvaluit identitatea acestora. Fallenius a sustinut ca primaria condusa de Lis desfasura negocieri pentru ca o parte din datoria catre statul suedez sa fie convertita in actiuni la o parte din termocentralele din Capitala.
In dosarul "Spaga suedeza" apar date noi care confirma ca un rol important l-a jucat Mihai Cotfas, angajat la aceea vreme al ABB, consilier al ministrului Mircea Ciumara si patron al unei firme de consultanta inregistrate intr-un paradis fiscal care lucra pentru recuperarea datoriei Romaniei.
Deocamdata, Cotfas pare personajul-cheie in aceasta afacere: in conturile sale au fost virati cei 600.000 de dolari, o parte din bani fiind redistribuiti ulterior. Dar Cotfas le-a declarat anchetatorilor suedezi ca a oprit banii pentru el.

Cotfas, unul dintre cei implicati, "facea ture" pe la sedintele guvernului Ciorbea. Pina la noi informatii, se stie ca prima infatisare in procesul intentat lui Peter Fallenius, fost manager in ABB, a avut loc ieri seara, la Stockholm. Acesta este acuzat de evaziune fiscala si delapidarea a 600.000 de dolari, cu care pretinde ca a mituit cinci "inalti oficiali" romani. In scandal apare si un al doilea consilier suedez al lui Ciumara care, ca si Cotfas, lucra si pentru ABB. Interesant este si faptul ca, in 1998, negocierile de la Stockholm nu s-au purtat prin Ambasada Romaniei, care in mod normal trebuia sa acorde sprijin diplomatic in aceasta chestiune.

Cotfas facea presiuni la Palatul Victoria. Surse guvernamentale din perioada 1997-1998 au dezvaluit pentru EVZ un detaliu important in acest caz. Mihai Cotfas, unul dintre negociatorii din partea concernului suedez ABB, consilierul lui Mircea Ciumara si, in acelasi timp, patronul firmei Chaville care tocmai semnase un contract pentru recuperarea datoriei Romaniei, se afla in sediul guvernului in decembrie 1997, cind intr-o sedinta a executivului urma sa fie propus spre aprobare proiectul de lege pentru plata unei sume de circa 800 milioane dolari pentru stingerea datoriei fata de Suedia. Proiectul era inaintat de ministrul Mircea Ciumara.
Ciorbea: "Erau prezenti si cei care conduc Romania astazi". Fostul premier Victor Ciorbea, care a condus guvernul in 1997 si in prima parte a lui 1998, ne-a declarat, ca "nu am luat nici un sfant niciodata, nu am fost in Suedia nici in timpul mandatului si nici apoi, la fel si rudele mele".

Ciorbea a spus ca toate deciziile privind discutiile cu partea suedeza privind plata datoriei s-au luat in sedintele de guvern unde "au fost prezenti cei care conduc astazi Romania". "Domnul Daianu poate confirma ca l-am sprijinit atunci cind a spus ca nu este de acord cu o anumita decizie si chiar i-am aprobat echipa de negociatori pe care o dorea", a precizat fostul premier. Despre posibila prezenta a lui Mihai Cotfas in sediul guvernului, Ciorbea a spus ca "este posibil sa se fi plimbat pe acolo, dar eu, unul, nu am avut relatii cu el. Nu imi aduc aminte exact cine a fost la Stockholm deoarece au fost mai multi. Domnul Ciumara si Ionut Costea (n.r. - secretar de stat la finante si cumnatul lui Mircea Geoana".
Dupa care Ciorbea a conchis: "Vreau sa fie lamurit acest caz. Suedezul implicat trebuie sa spuna exact pe cine acuza. Eu, unul, nu am putut da declaratii zilele trecute deoarece am fost la inmormintarea tataului meu".

Negocierile au ocolit ambasada. Vlad Andrei Moga, actualul ambasador al Romaniei in Danemarca, care a fost in a doua parte a lui 1998 insarcinat cu afaceri la Stockholm, nu-si aminteste de nici o discutie privind datoria sudeza. Contactat telefonic de EVZ, Moga a precizat ca, incepind din 1 august 1998, cind a ajuns la post in Suedia, "niciodata nu s-a discutat nimic despre problema datoriei. Este prea important ca sa nu-mi aduc aminte. Ambasada Romaniei nu a fost implicata in astfel de negocieri. Este posibil ca reprezentanti de la Bucuresti sa fi venit in Suedia, dar sa nu fi apelat la serviciile ambasadei".

Ciumara: "Intrebati-l pe Lazea". "Ma bucur ca am auzit, din ziarul dv., ca s-a vorbit de inalti oficiali. Inalti oficiali pot sa insemne si directori din ministere. Eu sint prieten de 40 de ani cu Mihai Cotfas, dar nu am nici o legatura cu presupusa mita. Intr-adevar, am fost de nenumarate ori in Suedia, la invitatia unor universitati, si i-am intilnit, printre altii, si pe Mihai Cotfas, si pe Peter Fallenius. Dar, in vremea cind s-a vorbit de cei 600.000 de dolari, eu nu mai eram ministru de finante. Intrebati-l mai bine pe dl Valentin Lazea despre asta, dinsul a fost in Suedia in cursul anului 1998, impreuna cu mai multi directori din diverse ministere". Aceasta este declaratia acordata ieri pentru EVZ de Mircea Ciumara, fostul ministru de finante, spre care s-au indreptat, in trecut, acuzatii de favorizare a partii suedeze.

PNA trimite procurori in Suedia. PNA a deschis un dosar penal in legatura cu denuntul lui Fallenius si a demarat formalitatile pentru o comisie rogatorie. Dupa acordul autoritatilor suedeze, o echipa de anchetatori se va deplasa in Suedia.

Lis: "Poate i-o fi dat banii sa mi-i dea mie, dar eu n-am primit nimic!"

Buna seara, domnule Lis. Astazi, la Stockholm, in prima infatisare a procesului, Peter Fallenius a spus ca unul dintre cei 5 inalti oficiali care au primit mita era primarul Bucurestiului din 1997-1998.
Eu n-am avut nici o legatura, am fost doar sa vad o centrala termica.
Dar v-ati intilnit cu ei.
Da, m-au invitat in Suedia sa vad o centrala pentru un proiect in Bucuresti, atita.
Atunci de ce a zis Fallenius azi, in instanta, ca ati luat spaga?
Nu stiu, eu n-am primit bani. Poate ca i-o fi dat sa-mi dea mie si i-a oprit ala care trebuia sa mi-i dea. Deci, eu niciodata nu am primit bani de la nimeni.
Dar vreun suvenir ati primit? Un ceas de aur, de exemplu?
Nu... n-am primit.
Cit ati stat in Suedia?
Aaa, putin... vreo saptamina...
Si dumneavoastra sau primaria a platit deplasarea, hotelul?
Nuu, astia care ne-au invitat... Electro Invest...


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.