Ideea infiintarii unui mare partid prezidential, care sa fie la dispozitia lui Traian Basescu dupa alegerile parlamentare din 2008, s-a prabusit. Initial, aceasta formatiune urma sa includa disidenti din PSD, mici partide precum UCS-ul lui Ioan Talpes si, bineinteles, PD-ul si PLD-ul. Theodor Stolojan urma sa fie copre­sedinte, alaturi de Emil Boc, si viitor prim-ministru.

Acum, in conditiile in care sondajele arata ca PD ar putea obtine circa 40% din vo­turi, Basescu pare a fi multumit cu sprijinul oferit de vechiul sau partid. "in mod categoric, cu PD ma inteleg.

"Si vreau sa cred ca va fi la guvernare, si pot sa va spun - o spun foarte deschis - dupa alegerile viitoare, avand in vedere ca mandatul meu oficial se termina in 2009, in decembrie, cu certitudine, primul-ministru va fi de la PD. si daca as putea sa formez un guvern numai cu PD, as face-o", a declarat Basescu, la inceputul lunii iulie, intr-un in­terviu acordat pos­tu­lui de tele­viziune Rea­­litatea.

Liderii democrati nu pot fi decat incantati de aceasta declaratie a sefului statului, dupa ce, pana atunci, se plangeau, neoficial, ca acesta ii forteaza sa se alieze cu PLD-ul lui Stolojan. PD a reusit sa evite si o participare, la alegerile pentru Parlamentul European, pe liste comune cu liberal-democratii. Democratii le-au spus celor de la PLD ca, daca doresc o alianta, trebuie sa-si demonstreze, la alegerile pentru PE, capacitatea de a culege voturi. in plus, celor de la PLD li s-a spus sa incerce sa-si pastreze identitatea li­be­rala si sa incerce sa destructureze PNL. Colaborarea dintre PD si PLD se va limita, deocamdata, la activitatea parlamentara, unde cele doua partide trebuie sa se uneasca pentru a putea depune motiuni de cenzura.