Politicienii nu ar trebui sa se mai implice pe viitor in alegerea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, a declarat, ieri, ministrul culturii si cultelor, liberalul Adrian Iorgulescu. Ministrul a criticat antepronuntarea in acest caz a democratului Sorin Frunzaverde, membru in cadrul Colegiului Electoral Bisericesc, atragand atentia asupra riscului influentarii rezultatului votului.
Reprezentantii partidelor politice sunt de acord cu separarea politicului de treburile bisericesti, desi, in prezent, au colegi de partid, a caror optiune, ca mireni desemnati in Colegiu, va cantari greu in balanta votului. Vicepresedinte PD si membru in Colegiul Electoral Bisericesc, Sorin Frunzaverde a prognosticat ca urmatorul Patriarh al Romaniei va fi Daniel, Mitropolitul Moldovei. "Antepronuntarea mi se pare inoportuna. Cred ca este rolul Bisericii sa-si aleaga viitorul Patriarh, si nu al reprezentantilor guvernului sau al oamenilor politici. Desigur, e libertatea fiecarui cetatean sa spuna ceea ce crede, dar domnul Frunzaverde nu e doar un cetatean,este si membru marcant al PD, si din aceasta postura declaratia sa ar putea induce o optiune de vot", a apreciat Iorgulescu. Ministrul a subliniat ca desi prezenta unor politicieni in structura de delegare a noului Patriarh poate fi inteleasa prin meritele si implicarea pozitiva a acestora in viata bisericeasca locala, ar fi de dorit ca pe viitor o asemenea prezenta sa poata fi evitata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.