Ziua de 24 noiembrie cand, conform anuntului triumfator al premierului Nastase, negocierile Romaniei cu Comisia Europeana ar fi urmat sa fie incheiate, a trecut fara sa se intample ceva. "Blitzul" sau actiunea diplomatica fulger a premierului prin deplasarea in Germania si Belgia pentru a smulge aceasta concesie de ordin politic si electoral a esuat.
In ciuda promisiunilor fostului Comisar european pentru extindere Verheugen, obiectivul n-a putut fi atins.

Acum se spune ca scadenta a fost doar amanata pentru 17 decembrie, dar deocamdata data pare mai nesigura decat cea din 24 noiembrie. Negociatorul-sef, domnul Puscas, vorbeste de sfarsitul anului. Surse guvernamentale romanesti cauta sa acrediteze ideea ca cererea noastra de ultima ora privind redeschiderea capitolului referitor la impozitare din pachetul deja negociat nu ar avea nici o legatura cu criticile aduse in campania electorala asupra felului cum s-au desfasurat negocierile, in cadrul carora interesele maratonului electoral ar fi fost puse inaintea intereselor nationale. Tot ce este posibil.

Dar nu putem sa nu observam in cererea de redeschidere nu numai un pretext de a spune ca partea romana "lupta" pentru conditii mai avantajoase, dar si a sugera ca inchiderea negocierilor ar fi fost amanata din aceasta cauza si nu a reticentelor manifestate la Bruxelles fata de promisiunea domnului Verheugen. Reamintim ca aceasta promisiune, ca si actiunile premierului Nastase au starnit proteste atat in strainatate, cat si in tara pentru modul electoralist cum a fost lansata. In cadrul Comisiei si a Parlamentului European s-a afirmat ca ar fi o concesie neavenita, care nu ar tine seama nici de interesele Uniunii, nici de cele ale Romaniei.

La vremea respectiva, premierul Nastase se baza pe faptul ca relatiile politico-economice si comerciale cu Germania ar putea fi folosite in scopul acestei manevre, profitandu-se totodata de interregnul instaurat la Bruxelles dupa dezavuarea de catre Parlamentul European a Comisiei propuse de noul presedinte, Barosso.

Premierul nostru se astepta probabil ca incurcatura sa dureze pana dupa 24 noiembrie. Dar noua Comisie a fost inscaunata taman bine pentru a rasturna aceste planuri.
Indiferent ce explicatii va produce masina propagandistica care a transformat delicata actiune a integrarii europene intr-un cal de bataie electoral, cele cateva zile ramase pana la desfasurarea scrutinului nu mai pot fi cele ale marsului triumfal pentru cucerirea redutei europene care, dupa aprecierea personala a premierului, numai domnia sa o poate realiza... ca presedinte al Romaniei. Considera probabil ca in calitate de lider al opozitiei nu poti face prea multe in interesul tarisoarei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.