Dupa ce propunerea pe care a facut-o intr-un interviu acordat unui cotidian central privind o eventuala colaborare pe cinci ani intre PSD si PNL a facut valuri pe scena politica, fostul prim-ministru Adrian Nastase si-a nuantat in week-end pozitia, intr-o noua postare de pe blog-ul personal.

„Am aratat cum ar putea fi gandita o colaborare politica cu PNL doar pentru ca s-a pornit pe acest drum si nu pentru ca eu cred ca aceasta ar fi cea mai buna formula posibila (...) Am vrut sa subliniez doar faptul ca a venit timpul unei decizii strategice la nivelul PSD - decizie care va influenta, fara indoiala, rolul stangii in configuratia politica din tara pentru multi ani”, sustine Adrian Nastase. El arata ca nu a dorit ca, prin declaratiile facute, sa se erijeze intr-un fel de „guru al PSD” si nici intr-un „parinte al patriei”. Explicand aparitiile sale din ultima perioada ca pe un mesaj pe care a dorit sa il dea membrilor PSD cu privire la necesitatea adoptarii urgente a unei pozitii transante inainte de intrarea in campania electorala, Adrian Nastase spune ca optiunea sa personala ar fi fost ca de la bun inceput social-democratii sa mearga pe linia unei opozitii radicale fata de putere, similara cu cea din perioada 1997-2000.

Fostul premier precizeaza insa ca evolutia evenimentelor a fost cea care l-a determinat sa vorbeasca despre o posibila colaborare PSD-PNL - la care sa adere eventual si UDMR - si care, in opinia sa, nu ar fi impiedicata de diferentele ideologice (Nastase da exemplul guvernarilor de coalitie din Germania si Ungaria unde, desi partidele componente ale coalitiilor aveau orientari diferite, respectivele formatiuni nu s-au „contaminat” ideologic). „Sigur ca pentru PNL si pentru UDMR situatia actuala este confortabila. PNL, invocand nucleul sau dur, nu doreste o colaborare cu PSD”, accepta Adrian Nastase, care adauga insa ca „nucleul dur” invocat de liberali reprezinta mai mult un pretext in cazul refuzului PNL de a colabora cu PSD, adevaratul motiv al refuzului fiind legat de anumite interese ale „clientelei dure” a PNL.

Si tot la „capitolul liberal”, Nastase nu uita sa ii raspunda vicepresedintelui PNL Ludovic Orban, care respinsese oferta colaborarii PSD-PNL, spunand ca ex-premierul Adrian Nastase ar fi ultima persoana care ar trebui sa vorbeasca despre proiecte politice. „Pe Orban l-am deranjat de la rontait in liniste cascavalul”, il taxeaza fostul prim ministru pe vicepresedintele liberal, care ocupa si functia de ministru al transporturilor. Revenind la „optiunile strategice” ale PSD, Nastase sustine ca, in cazul in care liberalii vor persista in pozitia de a nu accepta o colaborare cu social-democratii, acestia din urma au obligatia de a prospecta si alte variante. Acestea ar fi pe de o parte revenirea la o opozitie radicala prin depunerea unei motiuni de cenzura, iar pe de alta parte, initierea unor discutii cu PD-ul. „Nu cred ca mai trebuie acceptat santajul discret cu alegerile anticipate”, mai spune Nastase, care nu uita sa adauge ca perpetuarea situatiei actuale - cand PSD sustine tacit guvernul liberal - nu aduce beneficii partidului, ci doar „firimituri pe sub masa pentru unii membri PSD”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.