Secretele "ascunse" in dosarele Partidului Comunist Roman aflate la Arhivele Nationale vor avea consecinte serioase la varful politicii romanesti.

Noul director al institutiei, Dorin Dobrincu, membru al comisiei Tismaneanu, sustine ca prioritatea sa va fi facilitarea accesului la documentele din arhivele PCR. Dobrincu ne-a declarat saptamana trecuta ca accesul la arhiva PCR nu a fost niciodata interzis in sensul legii, blocarea acesteia fiind mai degraba o chestiune de vointa politica.

Miza studierii dosarelor PCR este foarte insemnata. O viitoare lege a lustratiei ar fi inutila fara acces la trecutul comunist al oamenilor politici actuali. In presa au aparut nume ale unor "grei" care s-ar putea numara printre "lustrabili": deputatii Viorel Hrebenciuc (PSD), Sergiu Andon (PC), senatorii Adrian Paunescu (PSD), Octav Cozmanca (PSD), fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu si fostul secretar general al Guvernului serban Mihailescu.

Doar buna-credinta nu este insa suficienta cat timp nu este dublata de vointa politica, sustin specialistii. Anumite anexe din Legea arhivelor - in vigoare din 1996 - blocheaza inca accesul, iar o noua lege care sa permita cu adevarat deschiderea dosarelor este absolut necesara.

Dezbaterile legate de legea lustratiei au readus in actualitate un subiect foarte sensibil pentru multi dintre oamenii politici de astazi: arhivele fostei nomenclaturi comuniste. Potrivit legislatiei in vigoare, documentele privind viata privata a unei persoane nu pot fi date spre cercetare decat dupa 40 de ani de la moartea acesteia, iar dosarele personale, dupa 75 de ani de la crearea lor. Cu toate acestea, istorici alesi pe spranceana, dupa criterii ce scapa breslei, au avut acces la documente refuzate majoritatii. Asadar, o noua lege a Arhivelor Nationale, care sa permita cu adevarat deschiderea dosarelor, este absolut necesara. Care este insa miza deschiderii dosarelor PCR? O viitoare lege a lustratiei ar fi inutila si inaplicabila fara acces la trecutul comunist al oamenilor politici actuali. De asemenea, istoricii spun ca informatiile din dosarele respective vor putea completa si mecanismul luarii unor decizii foarte importante dinainte de 1989.

Claudiu Secasiu, membru in Colegiul de Conducere al Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii, se numara printre istoricii care cunosc cel mai bine "subteranele" depozitelor de documente comuniste.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.