O colaborare intre Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal ar presupune schimbarea “familiei politice” a uneia dintre cele doua formatiuni politice, a declarat, ieri, presedintele UDMR, Marko Bela.

Afirmatia sa vine in contextul declaratiilor facute de fostul premier Adrian Nastase, intr-un interviu acordat unui cotidian central, in care sustine demararea imediata a negocierilor cu PNL si construirea unui program de guvernare comun pe cinci ani (unul pana la alegeri si inca patru ani dupa).”PSD se declara un partid de stanga, iar PNL incearca sa creeze un pol de dreapta. In aceste conditii, cineva trebuie sa-si schimbe directia politica”, a precizat liderul UDMR. Potrivit acestuia, in prezent, exista oarecum o astfel de colaborare intre cele doua formatiuni politice, in sensul in care PNL si UDMR sunt la guvernare, iar PSD sustine la nivel parlamentar unele proiecte ale Guvernului. ”Nu exista insa o intelegere, un protocol de colaborare. PSD are interesul sa sustina acest guvern minoritar si sa se pregateasca, din opozitie, pentru alegerile din 2008”, considera Marko Bela.Liderul UDMR afirma ca sunt posibile “fel de fel de colaborari si formule de cooperare”, dar ca, deocamdata, cele doua partide - PSD si PNL - nu fac parte din aceeasi familie politica.

Winkler, propus ministru al Comunicatiilor

Iuliu Winkler a fost propus oficial, ieri, de UDMR pentru functia de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor. ”Am facut aceasta propunere domnului prim-ministru in cursul acestei zile. Iuliu Winkler are nu numai pregatirea politica, ci si specializarea necesara in domeniu, aceea de inginer in telecomunicatii”, a declarat presedintele UDMR, Marko Bela.Despre fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, presedintele UDMR a reiterat ca nu au existat “motive intemeiate” nici pentru suspendarea lui din functie, nici pentru urmarirea penala. ”Daca legea propune suspendarea pe 45 de zile, ar trebui ca anchetatorii sa ajunga la o concluzie. In momentul de fata, nu avem cunostinta despre niciun fel de concluzie in cazul Zsolt Nagy”, a spus Marko Bela.El a apreciat drept “performanta” prestatia lui Zsolt Nagy la conducerea Ministerului Comunicatiilor, precizand ca a finalizat mai multe programe si proiecte in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei si, in acelasi timp, a facut “vizibil” un sector mai putin cunoscut pana la venirea sa in fruntea MCTI.Marko Bela a adaugat ca fostul ministru al Comunicatiilor va fi numit in functia de secretar pe probleme de politica externa al presedintelui UDMR si va ramane in continuare candidat al acestei formatiuni pe listele pentru Parlamentul European. La randul sau, Iuliu Winkler a subliniat ca aceasta nominalizare il onoreaza si si-a exprimat certitudinea ca exista o legatura clara intre activitatea pe care a desfasurat-o in trecut si nominalizarea in aceasta functie.El a precizat ca unul din programele importante finantate de UE este legat de cresterea competitivitatii economice, domeniu in care, in urmatorii ani, vor trebui sa fie absorbiti la nivelul ministerului circa 550 milioane de euro.De asemenea, Iuliu Winkler isi propune stimularea in continuare a activitatii de export, mai ales pe sectorul IT, unde exista 9.000 de firme care exporta atat servicii cat si produse.Potrivit lui Iuliu Winkler, peste 70% din prevederile programului de guvernare, legate de comunicatii si tehnologia informatiei au fost indeplinite.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.