Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri ca expertii formatiunii pe care o reprezinta lucreaza la o evaluare a schitei de buget prezentate miercuri de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

„Dincolo de aceasta evaluare, ceea ce pot spune la prima vedere este ca in conditiile in care un pilon de sprijin al bugetului va fi in continuare o capacitate mare de absorbtie a fondurilor comunitare - de aproape 50 la suta - asa cum s-a intamplat si la bugetul din acest an, e clar ca avem o problema”, a precizat Diaconescu, dand de inteles ca schita prezentata de Vosganian este nerealista, atata vreme cat ea se bizuie pe o capacitate mult prea mare de absorbtie a fondurilor europene, in conditiile in care in acest an procentul de fonduri comunitare atrase de Romania din cele pe care le putea accesa a fost de sub 10 la suta. PSD considera ca bugetul pe anul 2008 ar trebui sa aloce 3 la suta din PIB agriculturii, adica in jur de 13,2 miliarde RON, se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii, ieri, de vicepresedintele social-democrat Ilie Sarbu.

Acesta atrage atentia ca in bugetul pe 2008 trebuie sa fie incluse si restantele din 2007 la dezvoltarea rurala si fondul european de pescuit. “Partidul Social Democrat cere primului ministru si ministrului finantelor sa analizeze cu atentie propunerea noastra, avand in vedere faptul ca bazele pentru agricultura anului 2008 se pun acum. Explicatiile ulterioare, cu care ne-au obisnuit guvernantii, nu pot da rezultate”, se arata in comunicatul semnat de Ilie Sarbu, care le reaminteste guvernantilor ca aprobarea bugetului depinde de voturile parlamentarilor PSD. De mentionat ca bugetul agriculturii pe 2007 a fost de 1,96 la suta din PIB.

Reamintim ca vicepresedintele PSD, Ilie Sarbu, si-a exprimat, recent, neincrederea in rezultatele sondajului de opinie realizat de Fundatia Soros, dat publicitatii la o luna si jumatate de la colectarea datelor. ”Stim ca exista manipularea prin sondaje, dar acum se recurge la manipularea prin recurgerea la sondaje din arhiva. Chiar cei ce au lansat acest sondaj precizeaza ca el a fost facut in perioada 21 mai-4 iunie, deci stim din ce cauza au aparut aceste rezultate”, a declarat Sarbu, intr-o conferinta de presa, facand aluzie la faptul ca sondajul a fost realizat la scurt timp dupa esecul referendumului de demitere a lui Traian Basescu din functia de sef al statului. El a spus ca si PSD ar putea prezenta un sondaj din 2004, unde conducea detasat, pe primul loc, in intentiile de vot. Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, conform unui studiu recent dat publicitatii de Fundatia Soros Romania, 49% dintre cei chestionati ar vota cu PD, 20% cu PSD, 11% cu PNL, 7% cu PNG, cate 4% ar vota cu PRM si cu UDMR, 2% cu PLD si 1% cu PNT.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.