Miza negocierilor dintre presedintele UDMR, Marko Bela, si fostul presedinte de onoare al Uniunii, episcopul Laszlo Tokes, o reprezinta banii pe care UDMR ii administreaza prin fundatiile sale.

Desi mult-trambitata discutie dintre cele doua figuri reprezentative ale maghiarimii din Romania sta sub semnul listei pentru Parlamentul European, in fapt grupurile maghiare care nu au trecere la UDMR vor acces la vistieria Uniunii.

Presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), episcopul Tokes a si spus de altfel ca "discutiile (cu Marko Bela - n.r.) nu cred ca ar trebui sa fie despre un loc eligibil (pe lista de candidati pentru alegerile europene - n.r.), ar fi prea putin, nu despre o persoana sau alta trebuie sa fie, ci despre necesitatea curatirii, unitatii si reinnoirii vietii publice maghiare din Transilvania". Numai ca vicepresedintele CNMT, Szilagy Szolt, a pus insa punctul pe "i" si a precizat ca "este foarte clar, orice negociere nu va avea ca obiect doar alegerile pentru PE, orice negociere despre o colaborare va fi despre unele reforme structurale, precum inlocuirea sistemului de partid unic, precum si despre incetarea monopolizarii si impartirii arbitrare a tuturor fondurilor care vin de la bugetul roman si de la cel maghiar".

Szasz Jeno: fonduri distribuite nepartizan

Presedintele Uniunii Civice Maghiare (organizatia maghiara care a strans cele mai multe voturi pentru candidatura lui Laszlo Tokes - n.r.), Szasz Jeno, a spus si el ca l-a sfatuit pe episcopul reformat ca la discutiile cu Marko ar trebui sa ceara "schimbarea radicala a sistemului din UDMR prin organizarea unor alegeri interioare altele decat Congresul UDMR, unde sunt numai simpatizantii lui Marko, pe urma ca toate fondurile de la Ungaria si Romania pe care le primeste UDMR sa fie distribuite de oameni neimplicati politic".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.