In numai trei zile, Gheorghe Seculici a devenit, din presedinte al Consiliului Judetului Arad, ditamai vicepremierul. Vineri la prinz, Adriean Videanu anunta, concomitent cu demisia sa din functia guvernamentala, si numele succesorului. Ieri, tot in jurul prinzului, arhitectul Seculici depunea, la Palatul Cotroceni, in prezenta premierului si a majoritatii membrilor cabinetului, juramintul de investire in functia de ministru de stat pentru coodonarea activitatilor din domeniul economic. Decretul de numire in functie a fost publicat in Monitorul Oficial de duminica. La scurt timp dupa depunerea juramintului, am purtat un scurt dialog cu noul coordonator al ministerelor economice. Seculici locuieste, deocamdata, intr-o camera de hotel. Specialist in realizarea de locuinte si proprietar al unei case in Statele Unite, el n-a avut timp sa isi gaseasca un apartament in Bucuresti.

Acum citeva ore ati depus juramintul. Ati reusit intre timp sa discutati cu premierul, sa vedeti, concret, care vor fi atributiile dumneavoastra?
Astazi a fost doar numirea, am avut doar o scurta discutie cu domnul prim-ministru. Miine urmeaza sa discut cu dumnealui, sa stabilim exact care imi sint atributiile. Tot miine voi discuta si cu consilierii. Nu mi-am vizitat nici biroul deoarece domnul Videanu a fost foarte ocupat ieri, a avut citeva probleme si nu a avut timp sa-mi predea nici biroul, nici nimic...

Sinteti arhitect de profesie, dar vicepremier insarcinat cu probleme economice. Totusi sint doua "misiuni" destul de diferite...
Aveti dreptate, va trebui sa ma ocup de probleme economice. Intimplarea face ca si in cadrul societatii pe care am condus-o 14 ani, Proiect SA Arad, sa ma ocup mai mult de probleme economice decit de cele profesionale. Am fost obligat de imprejurari sa fac asta si, desigur, m-au preocupat problemele economice.

"Am fost surprins"

Prin cite partide ati trecut?
Am fost consilier municipal, din 1992 pina in 2002, intr-o singura formatiune: FSN-PD. Chiar mai mult, in 1992 am candidat ca independent pe listele FSN. M-am inscris in partid in 2004, dupa scindarea Frontului.

Ce v-a determinat sa renuntati la statutul de independent?

In Arad, organizatia Partidului Democrat era foarte bine vazuta. M-a convins regretatul deputat Aristide Nelu Dragomir, un parlamentar foarte bun, de fapt singurul care a facut ceva pentru Arad: a promovat Legea Zonelor Libere, a adus FPP Banat-Crisana la Arad, in detrimentul Timisoarei, a facut citeva lucruri importante. E drept ca la Bucuresti avea imaginea unui tip mai "turbulent", poate va amintiti ca a avut o "tamponare" mai dura cu domnul Vadim, in urma careia acesta si-a pierdut un dinte. Pentru Arad insa a facut multe... Eram colegi de partid, fusesem colegi de serviciu si el m-a convins ca nu trebuie sa stam pe margine, ca trebuie sa ne implicam. Acesta este si motivul pentru care am acceptat acum aceasta functie. E drept, m-a surprins ca Biroul Permanent National m-a desemnat...

Vreti sa spuneti ca n-ati stiut ca veti fi nominalizat?
Va spun sincer, a fost o surpriza si pentru mine, pentru ca nu fusesem avertizat.

Stiti cine v-a propus in sedinta de birou?
Am inteles ca domnul presedinte Boc... Domnul Blaga... Si domnul Videanu, nu stiu exact care a fost ordinea.

"Cu Basescu am discutat de doua ori"

Credeti ca in nominalizarea dumneavoastra a contat si faptul ca sinteti cumatrul presedintelui Basescu?
Desi se speculeaza foarte mult pe marginea acestei relatii, eu cu domnul presedinte am discutat o data in campania electorala, cind a fost la Arad, si inca o data in iarna, in ianuarie, cind l-am rugat sa vorbeasca pentru o hotarire de guvern intr-o chestiune legata de Consiliul Judetului Arad. Relatia nu e cu mine, e cu fiica mea, daca este. Ginditi-va la citi fini are domnul Basescu. N-ar avea timp sa intretina relatii cu toate rudele.

Ce parere are familia despre aceasta numire?
Sotia mea e in Statele Unite, are o firma de constructii acolo. Stiti, eu consider ca sint lucruri separate. La mine, relatiile de familie si cele de serviciu nu s-au amestecat. Am condus o firma inainte de a conduce Consiliul Judetean, iar functia de presedinte al CJ Arad am obtinut-o prin votul aradenilor. In campania electorala au existat multe speculatii legate de relatia mea cu primarul Falca. El mi-a devenit ginere dupa ce era deja in partid, de fapt, eram colegi, iar el era vicepresedinte. A fost optiunea lui sa se insoare cu fiica mea. Faptul ca am fost amindoi alesi demonstreaza ca electoratul ne-a ales pentru calitatile noastre.

Multi spun ca nu veti face fata. Cum raspundeti?
Vreau sa va spun ca niciodata nu mi-a fost teama de functii. Cind am fost numit director la Proiect SA Arad, mi s-a spus acelasi lucru, ca n-o sa pot sa conduc o societate pentru ca pina atunci condusesem doar proiecte. Acum, societatea a ajuns sa fie una dintre cele mai bune din tara. De aceea, asa cum v-am spus, nu ma sperii.

Se inspira din democratia americana: "Uitati-va in Statele Unite"

Actualul vicepremier este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Arad. Totodata, despre firma in care a fost actionar si de pe urma careia a obtinut 320.000 de euro se vorbeste ca a fost abonata la lucrarile de proiectare pentru o serie de obiective publice ale Aradului. Relatia speciala cu primarul orasului, Gheorghe Falca - ginerele sau -, naste numeroase speculatii, pina la expresii de genul "clanul care a pus mina pe judet".

Sotia lui Seculici locuieste in Statele Unite si este membra activa a comunitatii neoprotestante, desi fostul presedinte al Consiliului Judetean Arad a ramas ortodox. Apartenenta religioasa a sotiei pare sa-i fi adus arhitectului Seculici lucrari la zeci de biserici baptiste ori neoprotestante din Arad si Timis. In perioada in care a fost in opozitie, a demascat afaceri ilegale ale unor membri ai PSD Arad, dar a fost si el tinta unor acuzatii legate de afaceri si contracte obtinute din bani publici.

Gheorghe Seculici este originar din judetul Sibiu si va implini peste o luna 52 de ani. Este ortodox, casatorit si are o fiica. Este de profesie architect, iar in 2001 s-a specializat, la Bucuresti, in restaurari. Are si pregtire de evaluator atestat, manager diplomat al Camerei de Comert (Viena 1994) si arhitect diplomat (Institutul de Arhitectura "Ion Mincu", Bucuresti, 1979). Este membru in Ordinul Arhitectilor Arad, Uniunea Arhitectilor Bucuresti si membru in Colegiul Director al Camerei de Comert si Industrie Arad. Pina in 1991 a lucrat la SC Proiect, firma la a carei privatizare a participat. A detinut un pachet important din actiunile aceasteia. SC Proiect SA Arad a avut contracte si negocieri cu institutiile publice din Arad pe proiecte importante: plan urbanistic la Arad si Moneasa sau proiectarea unui cartier de blocuri in municipiul Arad.

Blocuri de locuinte ANL pe firma lui Seculici

Fostul primar al Aradului, pesedistul Dorel Popa, a reclamat anul trecut intirzieri repetate la proiectul de constructii de locuinte prin ANL. Acesta a spus ca proiectantul acestei lucrari este firma Proiect SA Arad, condusa de Gheorghe Seculici, si a sustinut ca ANL ar fi respins priectele de constructie si a cerut refacerea lor. Seculici a infirmat motivele invocate de Popa pentru intirzierile la constructia blocurilor ANL si s-a plins, la rindul lui, de aminarile repetate la decontarea lucrarilor.

Dusman al palatelor tiganesti

De numele lui Gheorghe Seculici se leaga si majoritatea constructiilor bisericilor de cult neoprotestant din vestul tarii. El a realizat mai multe lucrari de interes public in domeniul arhitecturii: studiu privind reconversia Cetatii Aradului, Plan Urbanistic General al Municipiului Arad, proiectul pentru Biserica Baptista Lugoj, cu o capacitate de 1.500 de locuri, reparatia capitala si modernizarea Bisericii Penticostale Bujac, Biserica Penticostala Arad, Biserica Adventista Arad, blocuri de locuinte unicat P+8 (50 de apartamente). Ca architect, Seculici a refuzat de mai multer ori sa ia lucrari pentru asa-numitele palate tiganesti pe care le considera kitsch-uri ce nu reprezinta cultura romanilor.

Cumetria se poarta in SUA

Intrebat de un cotidian aradean despre nemultumirile legate de faptul ca familiile Seculici - Falca au ajuns sa conduca judetul, Gheorghe Seculici a apreciat ca numai romanii au astfel de perceptii. "Situatia este oarecum unica la noi, dar nu si in lume. Uitati-va cum este in Statele Unite, unde fostul presedinte Kennedy si-a numit fratele ministru al justitiei sau actualul presedinte Bush care are un frate guvernator", a declarat acesta.

Ginere vs socru

In 1995, Gheorghe Seculici a fost ales vicepresedinte al PD Arad, iar din februarie 1998 este presedintele Biroului Permanent Judetean al PD Arad. Timp de aproape zece ani a fost consilier local municipal si presedinte al Comisiei de urbanism. In cadrul acestei comisii s-a implicat in conservarea monumentelor istorice si de arhitectura. La alegerile locale din iunie 2004, Gheorghe Seculici a fost ales consilier judetean pe listele Partidului Democrat, iar la scurt timp a devenit presedintele Consiliului Judetean Arad, dupa ce a candidat impotriva predecesorului sau, pesedistul Caius Parpala. Este copresedinte al Aliantei D.A. Arad. Inainte de scrutinul de la locale de anul trecut, in PD Arad s-au facut alegeri pentru desemnarea unui candidat la Primaria orasului, in finala confruntindu-se Gheorghe Seculici cu ginerele sau Gheorghe Falca. Cistigator al postului de edil-sef a fost Falca.

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.