Liderul grupului parlamentar PNL din Senat, Puiu Hasotti, a declarat ieri, pentru Cronica Romana, ca PNL va duce o campanie corecta pentru alegerile europarlamentare, dar va raspunde provocarilor lansate de adversari, “care, pe de o parte, sunt adversari politici si pe alta parte, sunt competitori”.
Hasotti a mai spus ca daca acestia vor actiona incorect, liberalii vor semnala toate neregulile opiniei publice. De asemenea, el si-a exprimat indoiala ca PD va face o campanie corecta, pozitiva. “Poate nici chiar Partidul Social Democrat, dar in ceea ce priveste Partidul Democrat, am mari indoieli ca vor avea o campanie corecta”, a subliniat liderul liberal. Din punctul sau de vedere, o informare a populatiei asupra institutiilor europene: a atributiilor si functionarii Comisiei, Consiliului si Parlamentului European, este obligatorie. Hasotti considera ca aceasta campanie trebuie sa contina “numai tangential probleme legate de situatia politica interna, de situatia economica si sociala”. In opinia sa, aceasta campanie europeana trebuie sa se refere la exigentele din cadrul Uniunii Europene si la mandatele pe care le au parlamentarii romani, atat a actiunii lor in interiorul Parlamentului cat si in cadrul institutiilor europene. “Temele tin de interesul Romaniei in Uniunea Europeana, de prezenta Romaniei in Parlamentul European si de chestiuni care tin de continuarea procesului de integrare in Uniunea Europeana”, a precizat liderul liberal. Hasotti a afirmat ca parlamentarii, candidatii partidelor, vor trebui sa arate opiniei publice strategiile pe care le au ei si, in primul rand, strategiile nationale, in vederea indeplinirii acestui deziderat. Totodata, el considera ca aceasta campanie trebuie complet depolitizata, in ceea ce priveste realitatile politice romanesti, pentru ca integrarea in Uniunea Europeana este o tinta a interesului national si nu a unui singur partid. Totusi, liderul senatorilor liberali nu exclude posibilitatea abordarii unor teme de politica interna, in cazul “unei campanii, care nu va raspunde cerintelor si exigentelor campaniei pentru Parlamentul European sau, mai exact, in cazul unei campanii murdare, de care e posibil sa avem parte”. In privinta listei liberale pentru europarlamentare, Hasotti a aratat ca “se cunosc deja destul de multi colegi care vor face parte din aceasta lista. In capul ei va sta Mihai-Razvan Ungureanu”.

Liderul liberal a refuzat sa dea alte nume, afirmand ca acestea vor fi facute publice dupa stabilirea ordinii pe lista. Pe de alta parte, Puiu Hasotti a lansat un atac dur la adresa presedintelui PLD, Theodor Stolojan, care afirmase recent ca exista strategii pentru o alianta de guvernare intre PSD si PNL in 2008. “Theodor Stolojan este ultimul om care poate vorbi despre o alianta PNL-PSD. Tin sa reamintesc ca Stolojan a fost cel care a tinut pusculita regimului comunist si a securitatii. El a fost primul prim-ministru al unui guvern al Romaniei, majoritar pedeserist si l-a sprijinit pe Ion Iliescu in campania pentru alegerile din 2000”, a declarat Hasotti. Din punctul sau de vedere, relatia lui Stolojan cu structurile comuniste din PDSR ar trebui sa-l faca pe acesta sa fie mai decent cand abordeaza astfel de chestiuni. De asemenea, liderul liberal a reiterat ca intre PNL si PSD nu a fost, nu este si nu va fi nicio alianta sau intelegere. In privinta posibilitatii declansarii Referendumului pentru introducerea votului uninominal de catre presedinte, ca urmare a tergiversarii adoptarii legii, Hasotti si-a exprimat convingerea ca acesta ar trebui sa contina “o intrebare foarte clara: Ce fel de vot uninominal dorim?”. De asemenea, el a reiterat ca PNL sustine in continuare proiectul elaborat impreuna cu Pro Democratia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.