”Echipa PSD s-a evidentiat in Parlamentul European prin cea mai activa prezenta si ne bucuram in continuare de sprijinul partenerilor socialisti europeni - principalul grup care a sustinut aderarea europeana a tarii noastre”, a subliniat Corina Cretu, inaintea unei sedinte a conducerii PSD cu europarlamentarii partidului, consacrata campaniei pentru alegerile europarlamentare din toamna acestui an. In principal, activitatea deputatului PSD s-a desfasurat in Comisia de dezvoltare a PE, care se ocupa, in mare, cu promovarea, punerea in aplicare si controlul politicii de dezvoltare si de cooperare a Uniunii Europene, in principal cu state din afara Europei. In luna februarie, Corina Cretu a fost numita membru cu drepturi depline a Comisiei pentru dezvoltare si membru supleant al Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si a afacerilor sociale. De asemenea, incepand cu luna martie, Corina Cretu face parte din Delegatia Parlamentului European pentru Relatiile cu Statele Unite - ca membru cu drepturi pline - si din Delegatia PE pentru relatiile cu Republica Moldova.

”Am preferat sa contribui la modificarea textelor de lege prin amendamentele aduse si negocierile purtate in cadrul comisiilor si a grupurilor de lucru. (...) In urma acceptarii mele ca membru al Comisiei de dezvoltare, am aderat la Reteaua Parlamentarilor pentru cooperare cu Banca Mondiala. In luna martie, am participat (fiind singurul europarlamentar roman prezent) la a saptea Conferinta anuala a Retelei ce a avut loc anul acesta la Cape Town, avand ca teme principale parteneriatele pentru dezvoltare si evolutia in acest domeniu a participarii instrumentelor financiare internationale. In acelasi timp, conferinta a subliniat importanta Africii in agenda mondiala pentru dezvoltare (acesta fiind si motivul pentru care ea a avut loc pentru prima data in afara Europei)”, a subliniat deputatul PSD. De asemenea, tot in Comisia de dezvoltare, Corina Cretu a fost numita reprezentanta a Grupului socialistilor europeni la redactarea Raportului privind noua declaratie de politica umanitara a Uniunii Europene (Humanitarian Policy Statement). Acest mandat va continua si dupa adoptarea Raportului in toamna, de catre plenara PE, deoarece europarlamentarul roman va asigura prezenta vederilor socialiste in monitorizarea implementarii prevederilor continute in raport. ”Data fiind importanta acestei comisii pentru romani, am incercat sa influentez activitatile ce au avut loc in cadrul ei, desi nu am drept de vot (fiind membru supleant). Printre rapoartele discutate in Comisie au fost rapoarte precum cel referitor la propunerea de directiva a PE si a Consiliului cu privire la realizarea integrala a pietei interne a serviciilor postale ale Comunitatii Europene. Un alt raport deosebit de important, dupa parerea mea, a fost cel privind modernizarea legislatiei muncii pentru a raspunde provocarilor secolului XXI, raport care, initial, prevedea impunerea unei flexibilitati maxime asupra angajatilor, neglijand complet securitatea locului de munca sau calitatea vietii angajatilor (...). Impreuna cu colegii din grupul socialistilor europeni, am modificat textul raportului, astfel incat el sa reprezinte si interesele angajatilor si, in acelasi timp, sa ofere Europei un bun cadru pentru indeplinirea tintelor de pe agenda de la Lisabona”, a spus Corina Cretu.

Colaborator al publicatiei Parliament's Magazine, condusa de o redactie compusa din membri ai PE si consilieri politici apartinand tuturor grupurilor politice din PE, Corina Cretu a precizat ca a contribuit la campania dusa pentru eliberarea ziaristului britanic Alan Johnston.Totodata, europarlamentarul social-democrat a fost singurul roman care a luat cuvantul in plenul lucrarilor European Communication Summit si l-a sesizat, in scris, pe comisarul pentru ocuparea fortei de munca si a afacerilor sociale, Vladimir Spidla, despre pozitia uneori abuziva a companiilor multinationale fata de angajatii lor din Romania.