Social democratii Eugen Nicolicea si Anghel Stanciu au reusit ieri sa blocheze total dezbaterile Comisiei pentru Codul electoral.
Comisia de Cod electoral nu a reusit ieri sa adopte nici macar o jumatate de articol. Timp de doua ore, reprezentantii PSD au impiedicat procedural orice demers al presedintelui si vicepresedintelui comisiei, Mihai Voicu (PNL), respectiv Valentin Iliescu (PD). Concret, Nicolicea a solicitat sa se voteze ce sistem se aplica la Camera Deputatilor si ce sistem la Senat. Or, acest lucru se votase corect in urma cu o saptamina (atunci au votat „pentru“ si reprezentantii PSD din comisie - n.a.), ieri urmind, conform planificarii anterioare, sa se stabileasca doar sistemul de redistribuire a mandatelor: fie prin compensare, cum prevede proiectul Pro Democratia (in aceasta situatie, candidatii care au obtinut locurile doi sau trei in colegiile uninominale ar deveni parlamentari), fie prin vot pe lista de partid, cum sustine PSD. Nicolicea (care nu a fost prezent la sedinta precedenta) si-a motivat solicitarea sustinind ca saptamina trecuta nu s-a specificat pentru ce Camera s-a stabilit ca 50% dintre mandate se acorda cistigatorilor colegiilor uninominale.

Propunerea PSD - evident respinsa de PNL, PD, UDMR - ascundea o strategie bine pusa la punct. In cazul in care s-ar fi reluat votul de saptamina trecuta, s-ar fi ajuns in situatia ca PSD sa propuna, cel putin la Senat, uninominal in doua tururi, ca la primari. Propunerea ar fi fost respinsa, iar drept consecinta, la Senat ar fi ramas valabil votul pe lista de partid.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.