Dreapta esicherului politic este foarte aglomerata... doua aliante de dreapta... doi poli de dreapta, care par mai degraba dispusi sa concureze politic intre ei, decat impotriva stangii...

In primul rand, de ce vorbim de doi poli de dreapta? Nu vad care sunt aceia... Am inteles ca s-a constituit un “pol de dreapta” format din PNL -PNTCD si AP. Despre acesasta constructie... numai de bine! In opinia mea, are tot atata viitor, precum au si liderii care au format acest pol. Insa, pentru noi, nu sunt adversari politici, sunt doar niste partide care incearca sa-si faca loc pe esicherul politic si sa aduca in fata electoratului un program politic. Pana aici, nimic nou sub soare! Le uram succes... In schimb, PD este un partid de centru, care in acest moment este in opozitie si care-si propune sa ajunga la guvernare cu un program de centru, bazat pe aceleasi principii ale programului ADA, si pe care PNL, in dorinta de a ramane cu orice pret la putere, l-a facut praf. Credem in necesitatea unui program politic coerent, axat pe agenda populatiei. Asta face PD. Referitor la aliantele politice... PD nu crede la ora actuala in aliante politice preelectorale. El are intr-adevar un Protocol de colaborare preelectorala cu PLD , iar ceea ce am stabilit prin acest Protocol este corect sa se intample, adica sa colaboram pentru a realiza tot ceea ce ne-am propus in decembrie 2004. Atat si nimic mai mult, deocamdata. Dar nu ne fixam diverse partide, ca adversari politici. Noi avem un adversar politic pe stanga, PSD, un partid demagog, nereformat, neocomunist. In rest, nu ne cautam alti adversari politici, dar daca partide de buzunar, cum este si AP, doresc sa faca o scarita politica... adica sa se pozitioneze ca adversar politic al PD, stiindu-se ca acesta este pe primul loc in optiunea electoratului roman, este problema lor.

Referitor la Protocolul de colaborare cu PLD de care ati amintit... Theodor Stolojan lasa sa se inteleaga ca ar fi un prim pas pe calea unificarii celor doua partide.

Theodor Stolojan este alaturi de Traian Basescu, unul dintre fondatorii ADA, iar faptul ca in programul PLD se regasesc multe dintre aspiratiile politice ale acelei aliante, precum si ale PD, este un lucru firesc si pana la urma normal, din punct de vedere al evolutiei politice. Si faptul ca domniile lor doresc ca aceasta constructie sa fie pana la urma unitara, este iarasi un deziderat pe care noi nu-l putem impiedica sau nega. Insa PD, la ora actuala, nu are in vedere asemenea gandire pe termen lung, pentru ca suntem obligati de electorat sa prezentam un program pe termen scurt si mediu. PD va fi cel care din 2008 va gestiona conducerea Romaniei si din acest motiv suntem obligati sa avem o gandire mai pragmatica. Ceea ce spune Theodor Stolojan si nu numai el, ci si Stoica si Flutur, este un lucru pe care PLD si-l doreste, dupa ce, bineinteles, a capacitat toate aspiratii liberale din Romania. Pentru ca formarea PLD nu are alt scop decat sa pastreze o identitate liberala si o doctrina putermic liberala. In ceea ce priveste PD, cu toate comentariile rautacioase si acide ale adversarilor politici, el s-a pozitionat clar pe centru si doctrina sa populara este doctrina care il reprezinta. Iar unirea celor doua doctrine, liberala si populara, nu cred ca se poate produce intr-o forma unitara de partid unic... PD nu a functionat niciodata ca un partid pe curente, a avut intotdeauna o constitutie monolit, si eu cel putin, ca lider al PD, nu vad pusa in practica functionarea unui partid pe curente.

Ce facem cu votul uninominal? Partidele pledeaza pentru variante diverse, presedintele Basescu acuza “hahalerele” politice....

E clar pentru toata lumea ca ceea ce au spus presedintele Basescu si PD se adevereste. Nu se doreste schimbarea sistemului de vot. Pentru ca partidele au trait dupa 90, prin intrarea pe liste a unor clienti fideli ai conducerii acestor partide. Prin ceea ce s-a intamplat la Comisie se dovedeste ceea ce de fapt stiam, adevaratele intentii ale PSD. Declaratiile acestora, de acum cateva luni, erau doar demagogice, ca si alte actiuni pe care PSD le-a intreprins de curand. Vezi acele mari programe sociale care, de fapt, au o tenta pur demagogica! Se incearca amanarea dezbaterilor pentru la toamna-iarna, pentru a se face imposibila aplicarea legii la alegerile din 2008. Dati-mi voie sa le spun si eu “hahalere politice”, care doresc sa ramana cu orice pret in politica romaneasca si care nu pot altfel, decat pe baza acestui sistem de vot clientelar.