Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sambata, la Targu Mures, ca lista candidatilor uniunii pentru Parlamentul European ar putea fi modificata in urma discutiilor cu episcopul Laszlo Tokes.

„Acum cateva zile i-am adresat o invitatie d-lui episcop Laszlo Tokes, in calitate de presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, pentru a discuta eventualele prioritati comune, eventualele scopuri comune, cat si o eventuala participare comuna pe lista UDMR pentru Parlamentul European”, a spus Marko. Acesta a aratat ca desi UDMR nu a primit raspuns invitatiei lansate, isi mentine, in continuare, disponibilitatea de a initia un astfel de dialog, pentru o eventuala participare comuna pe lista pentru Parlamentul European. In ceea ce priveste modificarea listei candidatilor UDMR pentru Parlamentul European, pe care au fost alesi ministrul suspendat Nagy Zsolt, secretarul de stat Winkler Gyula si ministrul mediului, Korodi Attila, Marko Bela a precizat ca lista a fost finalizata de Consiliul Reprezentantilor Unionali, iar daca va avea loc o schimbare, tot acest for va trebuie sa decida. Ramanerea ministrului suspendat Nagy Zsolt pe lista candidatilor UDMR depinde, potrivit lui Marko Attila, de finalizarea anchetei penale desfasurate de procurori impotriva acestuia. „In acest moment ar trebui sa discutam pe cine includem pe lista si nu pe cine scoatem de pe lista. Trebuie sa asteptam sentinte in cazul oricarei persoane, nu numai in cazul demnitarilor impotriva carora are loc o urmarire penala, iar pana ce nu exista o astfel de concluzie, trebuie sa avem prezumtia de nevinovatie”, a subliniat presedintele UDMR.

Marko Bela si-a exprimat nemultumirea pentru ca inca nu se cunoaste data alegerilor pentru Paramentul European. „Nu mi-a placut ca pana in momentul actual nu avem o data anuntata a alegerilor pentru Parlamentul European”, a spus Marko Bela, care a adaugat ca desi data alegerilor ar putea fi cunoscuta pana la inceputul lunii septembrie, partidele ar fi trebuit sa o cunoasca deja. In opinia liderului UDMR, alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc, probabil, in luna noiembrie, eventual in decembrie. „In ce ma priveste, nu as vrea sa le avem in ultimul moment, iar ultima zi e 31 decembrie”, a spus Marko Bela. Acesta este convins ca necunoasterea datei alegerilor pentru Parlamentul European a pus partidele din Romania si UDMR in situatia de a fi in intarziere din acest punct de vedere, motiv pentru care, in saptamanile urmatoare, UDMR va lua primele masuri pentru campania electorala si va incepe pregatirile in acest sens. De asemenea, Bela a adaugat ca numele viitorului ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei va fi anuntat pe 26 iulie.

”In cazul MCTI, in acest moment este o situatie provizorie. Acolo, domnul ministru Borbely Laszlo are un interimat, iar domnul Nagy Zsolt este suspendat. Aceasta suspendare expira la data de 26 iulie si, in functie de schimbarile care, eventual, mai intervin in situatia domniei sale sau nu, vom decide atunci in legatura cu aceasta functie de ministru”, a spus Marko Bela. Liderul UDMR a aratat ca, in schimb, in MCTI va avea loc o schimbare si in cazul secretarului de stat al UDMR Porcsalmi Balint, care se va retrage pentru a lucra in Prezidiul Executiv al UDMR, iar locul acestuia va fi luat de Somodi Zoltan, consilier in minister. ”Deci, saptamana viitoare il vom propune primului ministru in functia de secretar de stat la acest minister”, a aratat Marko. El a precizat ca nu s-a discutat sambata despre functia de vicepremier, dar ca aceasta “ramane la UDMR si mai tarziu vom decide in privinta acesteia”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.