Presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, ii cere lui Basescu, printr-o scrisoare deschisa, o consultare populara referitoare la aceasta lege

Presedintele Partidului Popular Crestin Democrat, Gheorghe Ciuhandu, i-a transmis ieri presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa pe tema legii lustratiei, propunandu-i sefului statului un referendum in acest sens, daca Parlamentul refuza sa promoveze o astfel de lege. Ciuhandu crede ca Basescu e primul presedinte care le-ar putea oferi romanilor sansa luarii unei decizii privind lustratia. Redam textul integral al scrisorii deschise a presedintelui PPCD adresata sefului statului. (A.H.)

Proiectul se afla la Parlament din 1999

"Domnule Presedinte,

Am citit in interviul pe care l-ati acordat ziarului Ziua si publicat in numarul de vineri, 18 martie 2005, faptul ca veti tine cont de concluziile dezbaterii publice privind lustratia si ca veti sustine un astfel de proiect de lege, cu conditia ca cineva "sa-l faca odata".

Domnule presedinte,

Va aduc la cunostinta pe aceasta cale faptul ca exista un proiect de Lege a Lustratiei, un proiect care isi trage seva din Proclamatia de la Timisoara, schitat de regretatul George Serban, finalizat si depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor de catre deputatul PNTCD Teodor Stanca, la 27 mai 1999.

Din pacate, in toti anii care au trecut de la Revolutie, nimeni nu a avut vointa politica necesara unui astfel de proiect, cu exceptia parlamentarilor PNTCD. Atunci cand proiectul de lege a intrat in dezbaterea Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati, nimeni - nici macar reprezentantii PNL si PD - nu i-a acordat sustinerea parlamentara de care avea nevoie pentru a fi promovat.

Aceasta situatie ma duce la concluzia trista ca pana acum nu a existat vointa politica in vederea promovarii acestui proiect de lege, probabil si din cauza faptului ca multi dintre cei care ar fi trebuit sa o promoveze ar fi fost direct vizati de lustratie.

Domnule presedinte,

Ma bucur sa aud din partea dumneavoastra ca sustineti aparitia unei Legi a Lustratiei. Ma indoiesc, insa, ca un astfel de proiect ar putea sa se bucure, chiar si acum, dupa mai bine de 15 ani de la Revolutie, de sustinere parlamentara.

Articolul 90 din Constitutia Romaniei spune ca, in probleme de interes national, presedintele Romaniei poate cere poporului, dupa consultarea Parlamentului, sa-si exprime vointa prin referendum.

Aparitia unei Legi a Lustratiei este o problema de interes national. Drept urmare, va rog sa va aplecati asupra proiectului de lege privind limitarea accesului la demnitati si functii publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere ale regimului comunist, inregistrat la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor cu numarul 205/27 mai 1999, si, in cazul in care Parlamentul nu doreste promovarea lui, sa cereti poporului roman sa-si exprime vointa.

Poporul are dreptul sa hotarasca cine are dreptul moral de a-l conduce. Sunteti primul presedinte care poate sa ofere romanilor sansa luarii unei decizii in acest sens".

Va multumesc,

Presedinte PPCD,


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.