Aflat in siajul presedintelui Basescu, PD pare sa se simta ca pestele in apa pe scena politica romaneasca. Incepand din decembrie 2004, democratii condusi de Emil Boc n-au ezitat sa puncteze electoral din orice pozitie, fie ca s-au aflat la Putere, sau in Opozitie.
“Mariajul“ cu PNL in cadrul Aliantei D.A. a fost unul scurt, dar extrem de tensionat. Au fost trei ani de dragoste cu de-a sila de prea multe ori, dar atunci cand interesele... politice o cer, mai accepti unele compromisuri. Mai mici, mai mari... In functie, bineinteles, de interese! Pe perioada celor doi ani si jumatate de guvernare, democratii au avut, mai mereu, puncte de vedere divergente cu colegii liberali de Alianta. Au vrut liberalii ca Guvernul sa functioneze din plin, democratii au cerut... anticipate. A cerut Tariceanu incetarea certurilor din Coalitie, PD a sarit ca ars, la unison cu Basescu: “PC reprezinta solutia imorala!“. Liberalii au militat pentru retragerea trupelor romane din Irak, democratii i-au acuzat de inconstienta si prejudicierea intereselor Romaniei. Ce sa mai vorbim de fuziunea care fusese pusa la cale cu mare tam-tam de PNL si PD, care urmarea crearea unui mare partid de centru-dreapta, dar care s-a dovedit un fiasco previzibil, in conditiile in care cele doua parti au dovedit, inca o data, ca expresia ”unul trage hais, celalalt cea”, ramane de actualitate. Concret, in timp ce liberalii au dorit ca noua constructie politica sa adere la marea familie a liberalilor europeni, democratii au conditionat: ori la PPE, ori deloc! Si a picat si acest proiect politic...

Exemplele pot continua la nesfarsit, insa rezultatele au fost clar favorabile PD, care a crescut in sondajele de opinie precum Fat Frumos din Lacrima, ajungand acum, in iulie 2007, la un incredibil scor electoral de 47 la suta. Este greu de crezut cum partidul condus de Traian Basescu, scuzati Emil Boc, a reusit “performanta” de a intra atat de mult in gratiile electoratului. Unii sustin ca principalul “vinovat” este Basescu, altii ca populismul liderilor PD este cauza acestei “explozii”... Democratii sustin ca au ajuns aici, exclusiv prin propriile merite. Basescu? Care Basescu? “Prestatia ministrilor nostri a fost excelenta”, declara, la unison, mai-marii democrati, care resping, oficial, orice subordonare fata de presedinte. Au reusit sa elimine PNTCD din viata politica, au fost la un pas de a-si realiza „visul” si in privinta PNL. Au boicotat sistematic PNL, atat din interiorul acestui partid, prin sustinerea pe fata a PLD, dar si prin atacurile zilnice la adresa liberalilor. Au fost la Putere, dar nu s-au jenat sa depuna, la nici doua luni de la parasirea guvernarii, o motiune de cenzura la adresa Cabinetului Tariceanu. Ei critica PNL, PSD, PRM, tot ce misca pe scena politica. Ei sustin ca merita sa fie la guvernare, din nou... Dar vor sa se comporte ca in Opozitie, adica sa raspunda ceilalti. Parteneri de guvernare, de Parlament... Nu conteaza. Conteaza doar ca poporul vrea sa auda ce-i place. Promisiuni, critici, acuze. Iar PD stie asta. Doar a avut un profesor eminent: Traian Basescu! Sa traiti bine!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.