In opinia social-democratilor, dezbaterea pe marginea legii pensiilor care este un act normativ de maxima importanta pentru pensionari si �care ar scoate din saracie milioane de oameni� a devenit o tema de dezbatere politicianista. �In mod neverosimil, aceasta problema a devenit o tema de dezbatere politicianista intre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni, iar BPN a decis ca presedintele Mircea Geoana sa transmita o scrisoare presedintelui Traian Basescu, prin care sa-i solicite clar si direct promulgarea acestui act normativ care este o necesitate pentru Romania. Majorarea pensiilor trebuie sa devina operativa�, a subliniat Diaconescu. In sedinta BPN, s-a decis, totodata, ca PSD sa solicite Guvernului adoptarea unor masuri de implementare a celor doua acte normative adoptate de Parlament, la sfarsitul anului 2004, privind majorarea cu 25% a pensiei de urmas, respectiv acordarea de despagubiri in locul cupoanelor de calatorie neconsumate de pensionari, alaturi de dublarea valorii biletelor de tratament. Social-democratii au mai decis, de asemenea, pregatirea unui act normativ compus din mai multe documente, care sa se constituie intr-o Strategie nationala pentru educatie si care va fi depus in Parlament in sesiunea din toamna.

Cristian Diaconescu a precizat ca orice pact politic va fi refuzat de PSD daca acest pachet de legi nu va fi adoptat de Parlament. Social-democratii nu au decis, deocamdata, care vor fi persoanele care vor figura pe listele pentru europarlamentari, dar acestea vor trebui sa fie bune cunoscatoare ale mecanismelor europene, precum si ale �problemelor pentru care cetatenii i-au trimis in Parlamentul European�. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a precizat ca va exista un calendar al campaniei, urmand ca, pana la 13 iunie - data la care va avea loc reuniunea Comitetului Executiv National al partidului - sa fie finalizata lista cu candidatii pentru europarlamentare, �in ordinea alfabetica�. Tot atunci, va fi desemnat si seful de campanie al PSD pentru alegerile europarlamentare. �Am avut in vedere si initiativa lansata de Coalitia pentru un Parlament Curat. Am discutat cu mai multe ONG in legatura cu criteriile pe care acestia le propun partidelor si, in finalizarea listelor, le vom avea in vedere. La acestea se adauga criteriile propuse de socialistii europeni, cu care avem o platforma de lucru comuna�, a precizat Diaconescu. Viitorii candidati trebuie sa fie, in opinia conducerii PSD, persoane �pe deplin competente, care sa poata asigura o coerenta a mesajului Romaniei si a mesajului european�.

Partidul Social Democrat trebuie sa fie alaturi de membrii sai, mai ales in momentele in care acestia sunt pusi intr-o lumina nefavorabila, a adaugat Diaconescu. �Evident, ne sustinem toti membrii de partid, dar poate ca nu am fost noi foarte vocali. Este evident ca trebuie sa fim alaturi de oamenii nostri, mai ales atunci cand ei sunt pusi intr-o lumina nefavorabila�, a precizat Diaconescu, intrebat fiind daca partidul il sustine pe presedintele de onoare Ion Iliescu, mai ales in urma repetatelor atacuri la adresa sa.