Proiectul de lege privind alegerea Parlamentului in baza votului uninominal mixt (varianta PNL - Pro Democratia), care se afla in dezbatere la comisia de Cod electoral, se afla la mina PSD. Pentru ca nu se stie la ora actuala ce conduita vor avea astazi parlamentarii PSD din comisie. Declaratiile venite din zona PSD se bat cap in cap. Deputatul Anghel Stanciu (acesta a renuntat la initiativa sa legislativa privind votul preferential pe lista, cu care a blocat acum doua saptamini lucrarile comisiei) ne-a declarat ca „marti, noi vom sustine uninominalul propus de Basescu, adica uninominalul pur, ca la primari, in doua tururi de scrutin. Acesta este de fapt si proiectul sustinut de PSD, pentru ca proiectul aflat in discutie la comisie nu este unul pe vot uninominal“.

Purtatorul de cuvint al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, ne-a declarat insa altceva: „Astazi (ieri - n.a.), in sedinta Biroului Permanent National s-a discutat subiectul si s-a transmis oamenilor nostri din comisie ca mergem pe sistemul german, care este unul mixt, adica varianta Pro Democratia pentru care am semnat si un acord politic“. „Initial, PSD a avut un proiect propriu, bazat pe vot uninominal in doua tururi. Ne-am razgindit insa dupa ce a aparut proiectul Pro Democratia si am decis sa mergem pe acesta“, a mai mentionat Diaconescu. Informat despre afirmatiile „rebele“ ale lui Stanciu, Diaconescu a repetat ca s-a transmis un mesaj clar membrilor PSD din comisie, dar a precizat ca „atunci cind se vor depune amendamente, fiecare va avea libertatea sa o faca“. Concret, ne putem astepta la orice atunci cind se va lucra efectiv pe amendamentele venite de la grupurile parlamentare.

Liberalii si democratii nu par dispusi sa cedeze. „Aici este mina lui Hrebenciuc. Pot sa declare Geoana si Diaco-nescu ce vor, partidul este condus de Hrebenciuc si oamenii asculta de el. Tactica este urmatoarea: PSD farimiteaza uninominalul in 'n>> proiecte, noi si PNL nu cedam si pina la urma nu se face nimic“, ne-a declarat vicepresedintele comisiei, deputatul PD Valentin Iliescu.