Unele dintre aceste legi cu iz populist au trecut deja de Parlament, urmind sa fie promulgate de presedinte. Altele se afla inca in dezbatere parlamentara. Mai sint si unele care se afla doar in la stadiul de planificare. Dupa succesul pe care l-a avut cu cresterea punctului de pensie la 37,5% si cu adoptarea motiunii simple care obliga Guvernul sa majoreze subventia pentru agricultorii care au suprafete mai mici de un hectar, PSD se gindeste si la alte masuri. Liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat in urma cu o saptamina ca pe agenda partidului urmeaza proiecte referitoare la cresterea salariului minim pe economie la 6,4 milioane de lei vechi, scaderea facturii la intretinere, burse pentru studentii din mediul rural sau constructii pentru tineri.

„Avem citeva obiective pe care intentionam sa le impunem in perioada urmatoare. Avem in vedere unele facilitati acordate tinerilor pentru obtinerea de credite pentru locuinte, dar facilitati pentru obtinerea propriu-zisa a locuintei. Tot pentru tinerii angajati in mediul privat, intentionam sa facem o lege care sa faca mai dificila concedierea acestora in primii doi ani, dar si acordarea unor facilitati la taxe pentru angajatori. Vom cere si aplicarea unei ordonante din 2004 care ar trebui sa mareasca pensia sotului supravietuitor“, explica vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu unele dintre intentiile viitoare ale partidului. In plus, Diaconescu sustine ca PSD nu va accepta sub nici o forma ca bugetul viitor sa acorde Educatiei mai putin de 6% din PIB.

Nici celelalte partide nu stau cu miinile in sin. Deja au pregatit proiecte care stau sa intre in dezbatere parlamentara. Potrivit sefului Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein Kovacs, citeva legi de acest gen urmeaza sa fie dezbatute imediat ce parlamentarii se intorc din vacanta. E vorba despre o initiativa a PC care cere ca aceia aflati in situatia de a fi evacuati din casele retrocedate sa ramina in continuare cu chirie in acele case pina li se va asigura o locuinta construita dintr-un fond special de stat gestionat de primarii. Problema este ca un asemenea fond nu exista si ar trebui creat tot din bugetul guvernamental. Paralel, PC a cerut infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta care sa analizeze constituirea si folosirea fondului de 2% din privatizari, destinat constructiei de locuinte. Infiintarea fondului, prevazut in Legea 10/2001, avea ca scop constructia de locuinte pentru pensionarii din casele nationalizate supuse retrocedarii, familiilor cu venituri sub salariul minim pe economie si persoanelor cu handicap.