PD ar cistiga detasat alegerile parlamentare anticipate daca acestea s-ar desfasura duminica viitoare, arata datele unui sondaj de opinie facut de Biroul de Cercetari Sociale (BCS). Studiul a fost realizat in perioada 22-30 iunie la comanda unei fundatii necunoscute - Centrul pentru apararea drepturilor omului, marketing si relatii publice.

Democratii ar obtine 43% din voturi, fiind urmati de PSD cu 18 procente si de PNG, cotat cu 11,7%. PNL este ultima formatiune politica ce ar intra in Parlament, cu 10,4%, UDMR si PRM fiind creditate cu doar 4%. In acelasi timp, de doua ori mai multi respondenti cred ca PD este mai aproape de ceea ce ar trebui sa fie un partid de dreapta decit PNL (28,3% - PD, fata de 14,2 % - PNL). 8,9% dintre romani cred ca PNG-CD este mai apropiat de valorile dreptei, in timp ce doar 7,4% cred ca acestea sint intruchipate de PLD.

Studiul BCS arata, de altfel, o preferinta categorica a romanilor pentru dreapta: 63,7 % dintre romani ar vota o federatie formata din PNL, PD, PNTCD, AP si PLD, in timp ce doar 20,7% ar alege o uniune a fortelor de stinga formata din PSD, PC, PIN, Forta Democrata si Partidul Alianta Socialista.