Acuzatiile de imixtiune in viata interna a unui partid politic, incompatibila de altfel, cu statutul sau de presedinte al tuturor romanilor, au revenit in prim-planul spatiului public. Intr-un interviu acordat Cronicii Romane, vicepresedintele PSD Ilie Sarbu, sustine ca dublul statut de presedinte al Romaniei si lider (camuflat) PD nu se incadreaza in limitele Constitutiei. In ceea ce priveste tema prezidentiala -colapsul Fondului de pensii, liderul PSD apreciaza ca aceasta reprezinta o alta fumigena basesciana, lansata pentru 'a-l invalui pe Tariceanu in alte fumuri de antipatie populara, dar si pentru a recupera din mers un subiect cu mare impact in randurile electoratului'.

-Legea pensiilor a devenit dintr-o data un subiect foarte fierbinte, disputat de majoritatea fortelor politce. Mai nou, in aceasta lupta cu substrat electoral a intervenit, pe langa PNL si PD, si presedintele Basescu�.

-Intr-adevar, legea pensiilor a devenit o lupta electorala, si presedintele si-a dat seama ca a pierdut subiectu' Nu era pe faza, dar s-a repliat rapid si atacurile au aparut imediat. Dar, dincolo de asta, cred ca presedintele a gresit tinta, deoarece Tariceanu a facut ceea ce i-a impus PSD. Doar cu cateva saptamani in urma, anunta ca va sari bugetul in aer, daca va majora punctul de pensie la cat am solicitat noi, pentru ca apoi sa revina. Insa sigur, lupta continua, nu e transat subiectul intre cei doi. Nu a avut alt subiect in saptamana asta. Probabil ca vor urma si altele. Vara e lunga'.

-Dar presedintele se declara extrem de ingrijorat in privinta unui posibil colaps al fondului de pensii, in anul 2009. Poate ca, ingrijorarea sa nu este doar un alt subiect�

-Afirmatia presedintelui e falsa! In primul rand, nu avea niciun fel de documente, nu studiase bugetul si nu avea informatiile necesare. A facut-o la primul instinct. Tot pentru presa si nu atat pentru dumneavoastra, cat pentru pensionari sa-i deruteze, sa arunce o umbra de indoiala si neliniste�Urmarea dorita e ca pensionarii se se indoiasca si sa se intrebe cat populism si cata posibilitate de realizare este in aceasta masura.

-Deci, o fumigena si atat?

-Presedintele spune, in acelasi interviu, ca va studia, va vedea, va cere premierului sa vina cu explicatii inainte de a promulga legea, altfel nu o promulga. Dar si lucrul acesta este fals! Daca n-o promulga acuma, daca o restituie, Parlamentul o mai trimite o data si atunci, va fi obligat sa o aprobe. In septembrie va fi obligat s-o aprobe! In prima saptamana a sesiunii parlamentare, ori facem o sesiune extraordinara, la sfarsitul lui august si i-o trimitem inapoi. Cum am facut si cu alte legi , legate de Referendum si altele. Deci, nu el decide. Introduce o noua tema falsa, pentru oamenii care nu stiu si am vazut in diverse emisiuni, chiar si juristi care in loc sa explice lucrul acesta, faceau tot felul de speculatii.

-Si pentru toamna� veti continua programul de masuri sociale, prin alte initiative legislative?

-De acuma, va trebui sa urmarim aplicarea lor , sa urmarim ca punctul de pensie sa fie majorat, sa fie fondurile necesare. Ne intereseaza si acordarea subventiilor in agricultura, caci spre deosebire de motiunea pe sanatate, motiunea pe agricultura a trecut si ea devine obligatorie pentru Guvern. Cu pensionarii, nu cred ca sunt probleme, am vazut ca bugetul a fost suplimentat la rectificare, cu un miliard noua sute de milioane lei, o suma care acopera ceea ce am propus noi.

-Colegul dvs. de partid, Ioan Rus declara ca nu-l veti mai spijini pe Tariceanu din toamna�

-Niciunul dintre noi nu putem face acest gen de afirmatii, fiindca astfel de hotarari se iau doar in foruri de decizie ale partidelor. Este un punct de vedere personal al domnului Rus, care�Se exprima. La fel ca si altii, ca Marian Vanghelie de pilda, care a spus ca trebuie sa-i dam afara pe unii colegi�.Dar asta nu schimba cu nimic situatia reala. Numai forurile decid.

-Pe de alta parte, un alt membru al Grupului de la Cluj�

-Nu mai exista niciun Grup de la Cluj

-Atunci am sa ma refer direct la domnul Dancu si anume, la afirmatia sa facuta intr-un interviu acordat Cronicii romane, referitoare la afundarea PSD in sondaje, cauzata de faptul ca sfaturile sale au fost ignorate de conducerea partidului�.

-Trebuie sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului. Eu incerc, in general, sa fiu corect. Nu l-am ascultat pe domnul Dancu si pe alti colegi de-ai nostri atunci cand ne-au atras atentia ca gresim vizavi de Referendum, ca trebuie sa ne oprim dupa ce Curtea a dat decizia. Mai sunt si alte aspecte. Domnul Dancu se mai refera, probabil, la propunerile pe care le-a facut vizavi de reforma in partid. Aici trebuie sa vedem;poate la intrunirea pe care o vom avea in Biroul Permanent, ne va spune concret despre ce este vorba. El a cerut ca unii dintre colegii nostri sa se retraga in randul doi si propunerile sale trebuie analizate.

-Biroul Permnent din data de�

-Inca nu stim. In toamna, cand ne vom intalni, sau poate chiar mai devreme..
Dar, in mod cert, va trebui sa facem, sunt de acord, o analiza serioasa si sa vedem cauzele pentru care partidul nu poate recupera ceea ce a pierdut. Indiferent de ceea ce va dori cineva sau nu..

-Presedintele Basescu a amintit cu simpatie de liderii Grupului de la Cluj, acuzandu-i, in schimb, pe altii ca tin pe loc un partid nereformat�.

-Vizavi de colegii pe care i-a nominalizat in sens negativ (Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc - n.r.), eu am sa ma abtin, nu-mi pot permite eu aprecieri. As putea aprecia de pilda, oameni ai PNL, ai PD, dar as emite doar pareri de ordin personal. Sigur, cand o spune presedintele tarii, afirmatia poate avea si o conotatie politica. Nu ca le-ar vrea binele, ci din contra' ca le-ar vrea raul'.s-au si facut numeroase speculatii, interpretari 'Insa, in ceea ce priveste sau inseamna reforma in partid, cred ca aici dansul si-a depasit atributiunile. Cel putin in doua sensuri! Faptul ca PSD trebuie sau nu sa se reformeze nu tine de prerogativele sale. Cititi Constitutia si vedeti daca el are vreo calitate in acest sens. El nu poate sa ne spuna noua cum sa reformam partidul. Pe de alta parte, este vorba si de implicarea sa in viata PD, pe care a recunoscut-o deschis . Aproape ca nu mai exista niciun dubiu ca el, si in calitatea de presedinte al tarii, este inca cel mai important lider al PD.