'Unii considera ca am intrat in UE si ca nu e nevoie de UDMR, pentru ca nu mai trebuie sa dovedim ca in relatiile romano-maghiare totul este in ordine�, a spus Marko Bela. El a adaugat, insa, ca nu este de acord cu aceasta idee, pentru ca �in relatiile inter-etnice totdeauna apar noi si noi probleme'. 'Nu poti concepe problema etnica asa ca pe una care poate fi rezolvata si dupa aceea ai scos-o de pe ordinea de zi', a precizat, in context, liderul UDMR. El nu a exclus posibilitatea existentei chiar a unei �strategii� din partea unor politicieni romani, care ar dori sa elimine UDMR din Parlament. 'Poate, dintr-o anumita miopie politica, unii ar vrea sa nu mai aiba unguri sau UDMR in Parlament', este de parere Marko Bela.

El a reiterat faptul ca si-a inaintat demisia din functia de vicepremier pentru a se dedica celei de presedinte al UDMR, in vederea pregatirii alegerilor pentru Parlamentul European, dar si a celor locale si parlamentare din 2008. Marko Bela pledeaza pentru unitatea maghiarilor din Romania. 'Exista un motiv foarte pragmatic pentru acest lucru - la alegeri trebuie sa treci de pragul electoral. In Romania, avem 1,5 milioane de maghiari, ceea ce inseamna 6,5% din populatie. Asta inseamna ca trebuie sa fim foarte uniti, pentru a depasi pragul electoral', a spus Marko Bela.

El a aratat ca, daca din punct de vedere doctrinar este de dorit un pluralism al parerilor, din perspectiva modalitatii in care este perceputa problema etnica este de preferat unitatea. In opinia lui Marko Bela, unitatea politica a maghiarilor este un deziderat pe care si politicienii romani ar trebui sa-l aiba, pentru ca 'trebuie sa stie cu cine au un dialog si, daca au acest dialog cu cineva, trebuie sa stie ce reprezinta acea grupare'.'As vrea sa gasesc o solutie, pentru a avea o reprezentare cat mai puternica a UDMR in Parlamentul European', a precizat liderul UDMR, care a confirmat ca va avea o discutie in acest sens si cu presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes. 'Am aceasta intentie de a ma intalni cu Laszlo Tokes. Nu stiu daca la Tusnad sau in alta parte. Eu cred ca am o raspundere enorma in ceea ce priveste succesul maghiarilor in alegeri. Si aici nu este vorba numai de alegerile pentru Parlamentul European, dar si pregatirea celor locale si parlamentare din tara', a spus Marko Bela.In opinia lui Marko Bela, o candidatura separata a unei personalitati nu poate sa duca la intrarea in Parlamentul European, motiv pentru care trebuie gandita 'o solutie comuna'.Potrivit vicepresedintelui CNMT, deputatul UDMR Toro Tibor, organizatorii celei de a XVIII-a editii a Universitatii de Vara si a Taberei Studentesti Balvanyos i-au invitat la un 'dialog constructiv' pe Marko Bela si Laszlo Tokes, intr-o dezbatere publica ce va avea loc pe 20 iulie.