„Ceea ce eu as avea nevoie este un guvern cu care sa pot colabora“, a declarat marti Traian Basescu, intr-un interviu la Realitatea TV, precizind ca, daca ar putea, ar forma un guvern monocolor PD. „In mod categoric, cu PD ma inteleg. Si vreau sa cred ca va fi la guvernare, si pot sa va spun - o spun foarte deschis -, dupa alegerile viitoare, avind in vedere ca mandatul meu oficial se termina in 2009, in decembrie, cu certitudine, primul-ministru va fi de la PD“, a declarat seful statului.

Traian Basescu a declarat ca PD este singurul partid care s-a reformat - este „maxim curatat“ - si a amintit ca in perioada in care a condus acest partid a incercat sa ii creeze o baza noua, indepartindu-i „pe oamenii cu mentalitati mai vechi, chiar daca pareau supereuropeni, din baza FSN-ului acela al domnului Iliescu“ sau pe consilierii municipali cu afaceri in administratie. „Eu as vrea sa pot guverna cu un prim-ministru al PD. N-ar fi nevoie de prea multe discutii“, a declarat seful statului.

Intr-un interviu mai amplu, primul de dupa referendumul din 19 mai, seful statului si-a delimitat pozitia fata de primul-ministru, fata de principalele partide parlamentare si a facut unele precizari legate de consultarile cu partidele parlamentare de la Palatul Cotroceni, realizatorii dorind sa afle posibilitatile sale de actiune in conditiile unui Parlament ostil si ale unei colaborari dificile cu seful Executivului.