De asemenea, Nica atinge si alte �subiecte delicate�, printre care, necesitatea ca social-democratii sa profite la maximum de membrii marcanti ai partidului, care mai au un cuvant greu de spus in politica romaneasca, precum Adrian Nastase, �revigorarea� partidului in sondajele de opinie, dar si despre abilitatea PSD de a nu face jocul partidelor aflate la Putere si care incearca sa creeze probleme unuia sau altuia dintre liderii PSD pentru a compromite partidul.

-Dupa atata tevatura in jurul legii pentru majorarea pensiilor, opinia publica nu prea mai intelege care dintre partide este responsabil pentru proiect. PNL sustine ca tot meritul ii revine, si mai nou, si PD isi aroga paternitatea�

-Majorarea pensiilor se va face in baza proiectului de lege care a fost depus de PSD si aprobat de Parlament. Nicio alta explicatie nu are o baza reala! Cine incearca sa castige capital electoral din acest proiect, nu are cum, pentru ca se cunoaste ca aceasta masura se va lua in baza unei legi, si nu la dorinta exprimata de cineva, oricine ar fi el, chiar si prim-ministru. Pentru noi lucrurile au fost foarte clare, pentru ca acest proiect este inclus in programul nostru, care se numeste �Romania sociala� si care prevede o serie de masuri de protectie sociala. Si acest set de masuri s-a tradus intr-o serie de legi. Pe de alta parte, ar trebui sa reamintim ca, pentru programul nostru, am primit un procent de 37% din optiunile electoratului, deci este obligatia noastra, ca, si din opozitie sa incercam promovarea acestuia. Si am reusit si cu aceasta lege a pensiilor si cu legea chiriasilor, si mai avem si alte proiecte pe care vrem sa le promovam.

-Tema motiunii de cenzura mai este de actualitate?

-Odata cu inceperea sesiunii parlamentare din toamna, orice optiune este deschisa, dar un astfel de act politic depinde foarte mult de ceea ce crede electoratul.

-Veti comanda sondaje pe aceasta tema?

-Da. Si in cadrul conferintelor noastre ne intalnim cu un numar extrem de mare de oameni si sunt foarte multe lucruri, de care trebuie sa tinem cont.

-Daca tot ati vorbit de electorat�. Cum explica PSD cifrele prezentate de sondajele de opinie? Conform acestora PSD a juns la o cota de circa 18%, de la 37% cat avea la momentul alegerilor din 2004, pe cand PD a urcat veritiginos la 50%�.

-Nu putem compara cifrele din sondajele de opinie de acum cu scorurile electorale. Rezultatele electorale nu pot fi comparate decat cu alte rezultate electorale, pe cand sondajele de opinie pot fi, eventual, comparate doar intre ele. Insa, faptul ca exista atat de multe cifre diferite, in trei sondaje de opinie realizate pentru aceeasi perioada de timp�Nu cred ca sunt foarte sanatoase aceste diferente. Noi urmarim aceste sondaje de opinie si pentru a vedea care este starea de spirit a populatiei, urmarim si cifrele si tragem din acestea concluziile care se impun.

-Dar ati stabilit o strategie pentru revigorarea procentelor din sondaje?

-Pentru cresterea procentelor din sondaje nu avem o strategie, avem una pentru castigarea alegerilor.

-Puteti detalia?

-Nu sunt elemente care sa fie destinate publicitatii. Deocamdata. Cand vor fi, le vom face publice.

-Aveti in vedere vreun scor electoral pentru europarlamentare?

-Nu am stabilit un prag de performanta, dar este evident ca ne gandim la maximum pe care noi il avem ca partid si care reprezinta pragul electoral din 2004.

-Are PSD nevoie de Adrian Nastase?

-Eu cred ca PSD are nevoie de toti membrii importanti, care au un cuvant de spus in viata politica romaneasca. Nu suntem un partid care sa mearga pe principiul excluderii, pentru a face jocul partidelor aflate la putere, care incearca sa creeze probleme de imagine unuia sau altuia dintre liderili PSD. Adrian Nastase a fost atacat, si Ion Iliescu a fost atacat si mai sunt si alte cazuri�dar se apropie campania electorala si scopul este acela de a se crea probleme celorlalte partide aflate in competitie. In privinta PD� el este un partid aflat la guvernare si isi faciliteaza atuurile pe care le are ca partid aflat la guvernare.

-Cum comentati pozitia celor doua filiale PSD, care acuza conducerea actuala a partidului de pasivilitate vizavi de 'inscenarea unor procese' lui Iliescu si Nastase?

-O luare de pozitie este o preocupare pe care o avem cu totii, si eu si alti lideri din cadrul PSD. In acelasi timp, suntem foarte atenti ca luarile noastre de pozitie sa nu fie interpretate ca o imixtiune in treburile justitiei. Fapt care este extrem de grav pentru un partid politic responsabil. Insa urmarim cu atentie daca actul de justitie se desfasoara in conformitate cu prevederile legale sau exista interpretari, care ar duce la niste concluzii, ce nu se adreseaza in primul rand justitiei, ci mai degraba opiniei publice. Am spus intotdeauna, ca fiecare persoana trebuie sa raspunda in fata legii, dar daca se incearca manipularea opiniei publice, este deja vorba de altceva.

-Aveti in vedere si actiuni de protest, asa cum au cerut organizatiile respective?

-Avem propuneri din partea diverselor organizatii, avem si noi evaluari si vom aprecia care este linia de conduita cea mai buna si responsabila. In acest moment, nu avem terminata evaluarea, deci nu pot spune ce se va intampla, dar, repet, suntem impotriva utilizarii justitiei ca mijloc de propaganda electorala.