Fostul presedinte al PNL, Theodor Stolojan, s-a intilnit ieri dimineata la guvern cu actualul sef al liberalilor Calin Popescu-Tariceanu, ambii in calitate oficiala, ne-au declarat surse guvernamentale. Pentru prima data de la alegeri, premierul a solicitat o parere din partea consilierului prezidential pe teme economice, Theodor Stolojan, legata de subiectul FMI. Despre Stolojan s-a banuit intotdeauna ca are un cuvint greu de spus in privinta actiunilor executivului si ca din functia pe care o detine la Cotroceni il poate ghida, din umbra, pe Tariceanu.

Oricum, relatia Stolojan-Tariceanu este destul de sensibila, data fiind insistenta cu care presedintele Basescu il promoveaza pe fostul presedinte liberal. Presedintele este cel care, numindu-l pe Stolojan consilier economic, a dorit sa aiba un "ochi" experimentat asupra actiunilor guvernului. In plus, Basescu si-a dorit din totdeauna ca seful executivului sa fie Stolojan. Totusi, primul pas catre presedintie si spre Stolojan l-a facut Tariceanu, care l-a chemat pe acesta la guvern pentru a se sfatui in privinta acordului cu FMI. Potrivit surselor citate, la intilnire au mai participat analistul economic Daniel Daianu, fost ministru al finantelor, si Valentin Lazea, economist-sef al BNR. Cum era de asteptat, data fiind activitatea sa la Banca Mondiala, Stolojan i-a cerut lui Tariceanu sa incheie acordul cu FMI si sa nu-l considere optional. Lucru pe care, se pare, conform surselor noastre, a fost acceptat de Tariceanu. (Alina Mihai)

Negocieri intense

Adriean Videanu, vicepremier al guvernului, ne-a declarat ieri ca discutiile cu FMI (legate de acceptarea unui deficit mai mare de 0,4-0,5%, ajungind chiar la 0,7%) se vor purta pe baza argumentelor pe care le va oferi colectarea mai buna a veniturilor la bugetul statului. Ionut Popescu va pleca la Washington la inceputul lunii aprilie si va relua negocierile cu FMI. In zilele de 16 si 17 aprilie, la Bucuresti, se va afla o delegatie a Fondului Monetar International pentru a incheia evaluarea. (Lidia Moise)

FMI a acceptat un deficit de 0,7%

Deficitul bugetar de maximum 0,7% din PIB propus de partea romana pentru acest an a fost acceptat de Fondul Monetar International, care a confirmat acest nivel printr-o scrisoare trimisa recent autoritatilor de la Bucuresti, au declarat pentru Mediafax surse apropiate negocierilor cu FMI. Premierul si ministrul finantelor au transmis fiecare cite o scrisoare catre FMI pentru a prezenta punctul de vedere al guvernului in legatura cu deficitul bugetar estimat pentru 2005. In scrisoare se arata ca partea romana considera ca masurile fiscale aprobate pentru acest an vor conduce la un deficit bugetar de 0,7% din PIB, care permite un echilibru macroeconomic solid.
FMI adopta o atitudine mult mai prudenta si ar fi dorit ca Romania sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 0,4-0,5% din PIB.

O alta diferenta de evaluare provine din estimarile privind cresterea economica pentru acest an, FMI prognozind o crestere economica de 5,3%, iar executivul, de 6%. "Fondul Monetar a acceptat un deficit bugetar de 0,7% din PIB pentru acest an. Ramine acum ca, in urmatoarele luni, sa avem o imagine clara asupra evolutiei bugetului si sa convingem ca ne putem incadra in acest deficit", au spus sursele citate.

Cota unica si TVA nu se modifica

Cota unica de impozitare si TVA vor fi mentinute la nivelurile actuale, in pofida recomandarilor primite recent din partea FMI, sub forma unei scrisori de raspuns la masurile anuntate de autoritati pentru modificarea Codului Fiscal si in care se propunea majorarea acestora, au declarat pentru Mediafax surse apropiate negocierilor.

Expertii FMI au recomandat autoritatilor romane sa majoreze cota unica de impozitare de 16a si nivelul TVA de 19% cu doua-trei procente pentru a se putea incadra intr-un deficit bugetar redus.
"Nu vom majora nici cota unica si nici TVA, ambele reprezentind un angajament serios al guvernului, la care nu vom renunta. Sintem convinsi ca ne putem incadra intr-un deficit bugetar acceptabil si fara a recurge la astfel de masuri", au spus sursele citate. Negocierile cu Fondul Monetar International vor continua pe o perioada de 1-3 luni, interval in care partea romana va incerca sa-i convinga pe expertii institutiei financiare internationale ca Romania se poate incadra intr-un deficit bugetar de 0,5-0,7% din PIB.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.