"Sforarul sef" din PSD, deputatul Viorel Hrebenciuc si "Tribunul" PRM Corneliu Vadim Tudor au fost cei mai chiulangii parlamentari din ultimele trei sesiuni parlamentare, potrivit unei monitorizari a Institutului pentru Politici Publice inceputa din februarie 2006.

Cei doi s-au remarcat prin absentele la voturile exprimate in Camera Deputatilor si Senat. Potrivit aceleiasi surse, PSD are cei mai multI deputati cu 0 initiative legislative. intre timp, reprezentantii PRM au abuzat de posbilitatea de a initia legi, ei ocupand primele 11 locuri intre senatori la acest capitol, cu mentiunea ca aceasta clasificare nu a tinut cont si de finalitatea proiectelor.

Dupa trei sesiuni parlamentare, se trage linie si se aduna. Fie ca este vorba despre initiative legislative, luari de cuvant sau vot cu cartele, alesii se pot mandri cu activitatea lor din Parlament dupa cum urmeaza: deputatul PSD Viorel Hrebenciuc - coronita pentru chiul la votul din Camera Deputatilor, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor - locul intai pentru absenta la votul din Senat, PSD - cei mai multi deputati cu 0 initiative legislative timp de trei sesiuni parlamentare, senatorii PRM - pe primele 11 locuri din topul celor mai multe initiative legislative exprimate, netinand cont de finalitatea lor. Potrivit monitorizarii realizate de Institutul pentru Politici Publice (IPP) in ultimele trei sesiuni parlamentare, adica din februarie 2006, exista si parlamentari activi, care au vorbit de peste 800 de ori in plen, dar si alesi care au urcat la tribuna doar cand au depus juramantul.

Dezinteres pentru vot

Potrivit monitorizarii IPP, topul absenteismului de la votul pe baza cartelelor din Camera Deputatilor sau Senat ii exclude pe europarlamentari si pe membrii Guvernului. Ceilalti chiulangii primesc absente nemotivate. La Camera Deputatilor, pesedistul Viorel Hrebenciuc, "sforarul sef" din PSD, se afla pe primul loc intre chiulangii, cu mai putin de 12% din totalul voturilor exprimate. La diferenta de cateva procente, Hrebenciuc este urmat de liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, apoi de un liberal preocupat mai mult sa treaca de la PC la PRM si apoi la PNL, Liviu Almasan, si de pesedistul Octavian stireanu. La Senat, topul chiulangiilor cuprinde parlamentari cu notorietate: cap de lista - "Tribunul" Corneliu Vadim Tudor, cu 2,05% prezenta la vot, urmat de pesedistul Sorin Oprescu si chiar de liderul PSD, Mircea Geoana, si de liderul PC, Dan Voiculescu.

PSD, fara initiative

Parlamentarii alesi pe listele PSD ocupa cea mai mare pondere dintre cei care au avut una sau nicio initiativa legislativa de trei sesiuni parlamentare incoace. La Camera Deputatilor, primul loc in acest clasament il ocupa Alexandru Octavi Stanescu, cel care a fost seful Cancelariei presedintelui interimar Nicoale Vacaroiu, in perioada suspendarii lui Traian Basescu din functie. Apropiatul lui Vacaroiu este acompaniat intre deputatii fara initiative legislative de pesedistul Tiberiu Musetescu. La Senat, alesii care au semnat pe un singur proiect de lege sunt de la PSD, Octav Cozmanca si Traian Novolan, dar si democratul Radu Berceanu.

Peremistii, primii la rododendroni

La polul opus, parlamentarii PRM au adunat de la 96 de initiative legislative in Camera Deputatilor (Adrian Moisoiu) pana la cele aproape 200 ale senatorului Gheorghe Funar. De fapt, peremistii de la Senat ocupa primele 11 locuri in topul celor mai multe initiative legislative exprimate in perioada monitorizarii IPP. Cap de lista este Funar, cu 194 de initiative legislative, majoritatea ramase fara finalitate: plantarea de rododendroni pe marginea drumului, legea decomunizarii, plata de catre stat a unei Biblii pentru fiecare familie de romani, eradicarea saraciei printr-un proiect de lege etc.

Din banca, la tribuna

Tot PSD are si cei mai multi reprezentanti ramasi nevorbiti in Parlament. Dintre cei 11 deputati care au luat doar o data cuvantul in fata plenului, sapte sunt social-democrati. Cel care a facut cele mai multe drumuri - 814 - de la banca de deputat pana la tribuna este peremistul Augustin Bolcas, urmat la o distanta considerabila de Miron Mitrea (PSD), Adrian Nastase (PSD), Dan Radu Rusanu (PNL) si Valer Dorneanu (PSD), fiecare dintre acestia detinand la un moment dat functii in conducerea Camerei Deputatilor. La fel se explica si cele aproape trei mii de luari de cuvant ale presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, sau ale vicepresedintelui Doru Ioan Taracila. Pe de alta parte, Gheorghe Funar ocupa locul trei intre senatorii care au vorbit de cele mai multe ori, activitatea sa nefiind justificata de functia de chestor pe care o ocupa la Senat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.