Ministrul agriculturii Decebal Traian Remes a raspuns acuzatiilor formulate in motiunea depusa de PSD pentru agricultura, spunand ca este cea mai potrivita persoana pentru asigurarea bugetului pentru Ministerul Agriculturii in anul 2008, care va deveni un buget de referinta, informeaza Newsin.

"Nimeni nu poate construi un buget pentru agricultura mai bine decat mine. Bugetul lui Remes pentru 2008 va deveni de referinta, nimeni nu va mai putea sa coboare la cifra de rusine din acest an", a spus Remes.

Acesta a precizat ca la rectificarea bugetara de miercuri urmeaza sa obtina 2.419,8 milioane de lei, urmand ca pana in toamna bugetul Ministerului Agriculturii sa creasca de la 0,88 din PIB, cat este in prezent, la 1,88 % din PIB. "Pentru aceasta crestere trebuie sa-i multumesc premierului Calin Popescu Tariceanu si ministrului de finante Varujan Vosganian. Din banii obtinuti vom acorda despagubiri pentru culturile agricole afectate de seceta, pentru realizarea culturilor de toamna si pentru SAPARD romanesc.

Vom plati tot ce prin legislatie trebuie platit, in zootehnie si in sectorul vegetal", a mentionat Remes.
Principalele acuzatii aduse ministrului agriculturii Decebal Traian Remes, in motiunea depusa de PSD, sunt intarzierile privind elaborarea metodologiei de accesare a fondurilor europene, insuficienta informare a fermierilor cu privire la normele europene pe care trebuie sa le respecte sau problema cotei de lapte.

"Le doresc tuturor adversarilor mei sa traieascp multi, multi ani si sa ii roada invidia ca eu sunt fericit", si-a incheiat Remes discursul.

Dezbaterea motiunii simple a PSD “Patru milioane de lei subventie pentru fiecare teren agricol” se dezbate, marti, la Camera Deputatilor, in textul acesteia cerandu-se adoptarea unor masuri pentru rezolvarea crizei, nu insa si revocarea ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes.

Cresterea suprafetelor de teren neexploatate, a importurilor de produse alimentare, a preturilor pentru produsele alimentare, situatia dramatica a sistemelor de irigat, neonorarea promisiunilor de acordare a subventiilor, sunt cateva din problemele identificate de semnatarii motiunii simple a PSD.

Totodata, deputatii social-democrati atrag atentia asupra riscului de blocare sau amanare a fondurilor pentru platile de la Uniunea Europeana pentru anul 2007. PSD mai semnaleaza ca cele doua agentii de plati nu au fost acreditate de catre organismele abilitate din UE, ceea ce ar putea afecta obtinerea sumelor de la UE pentru anul 2007. Ritmul platilor SAPARD a scazut, iar mediatizatul proiect „Fermierul” al lui Gheorghe Flutur nu a produs rezultatele scontate, mai afirma initiatorii. „Greselile acestor responsabili-iresponsbili din structurile abilitate se regasesc la nivelul producatorilor agricoli, victime ale dezinformarii si ale falselor promisiuni.Toata vina apartine tuturor celor trei ministri”, sustin semnatarii motiunii.

Motiunea PSD contine insa si cateva contradictii. De exemplu, semnatarii motiunii cer finalizarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, insa mai sus, despre acelasi proiect, deputatii sustin ca ”a fost finalizat cu mare intarziere, fata de termenul preconizat”.

Printre solicitarile autorilor motiunii nu se numara si revocarea actualului ministru. Pesedistii cer in schimb acordarea de despagubiri pentru seceta, inclusiv pentru producatorii neasigurati, cresterea bugetului pentru agricultura prin rectificare bugetara, o subventie de 4 milioane lei vechi pentru fiecare hectar, acordarea unui sprijin financiar pentru culturile ecologice, subventionarea semintei de grau si de orz, a motorinei, acordarea unei subventii pentru irigatii de 12 milioane lei vechi/hectar, asigurarea prin bugetul MADR a fondurilor necesare adoptarii masurilor privind redresarea agriculturii, finalizarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 si a metodologiei de finantare a proiectelor, finalizarea masurilor recomandate de catre expertii UE pentru organizarea institutionala si acreditarea de care Comisia Europeana, a celor doua agentii de plati, stabilirea nivelului alocatiei bugetare la 30% din volumul creditului agricol acordat de catre bancile comerciale pentru activitatile de productie din sectorul vegetal si din zootehnie.

La inceputul dezbaterii, semnatarii motiunii i-au urat ministrului agriculturii "La multi ani!", parlamentarii PSD declarand ca le pare rau ca aceasta dezbatere s-a desfasurat tocmai in ziua cand ministrul Remes isi aniverseaza ziua de nastere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.