Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat ieri, la finalul sedintei Biroului Politic Central, ca Guvernul Tariceanu isi va asuma raspunderea pe proiectul de introducere a votului uninominal dupa vacanta parlamentara, in cazul in care adoptarea legii in Parlament va fi tergiversata.

'Am discutat posibilitatea ca, daca pana intr-un termen stabilit ulterior, nu se va adopta acest proiect de lege, Guvernul sa isi asume raspunderea pentru adoptarea acestui proiect. Avem raspunderea pentru adoptarea acestui proiect de lege, in mod evident dupa vacanta parlamentara', a afirmat Orban. Liderul liberal a refuzat sa precizeze care este termenul limita pentru adoptarea acestei legi si a aratat ca, pentru accelerarea procedurii, 'va exista o comisie care va lucra si pe perioada verii'. 'Asteptam si produsul acestei comisii si suntem optimisti in privinta adoptarii proiectului de lege, astfel incat si in Romania democratia sa se imbunatateasca, sa se intareasca legatura intre cei alesi si cei care i-au ales', a adaugat Orban.

In privinta motiunilor initiate de PD si PLD pe domeniul agriculturii si sanatatii, liberalii sunt solidari cu ministrii Eugen Nicolaescu si Decebal Traian Remes, impotriva carora sunt indreptate cele doua motiuni simple. 'Grupurile parlamentare vor sustine acesti ministri si in mod evident vom profita de aceasta ocazie pentru a arata tot ce s-a realizat in aceste domenii de activitate, precum si pe masurile pe care le mai avem de indeplinit pentru a ne atinge toate obiectivele stabilite in programul de guvernare', a precizat vicepresedintele PNL. De asemenea, el nu a uitat sa trimita sageti spre fostii parteneri de Alianta. In opinia sa , democratii si liberal-democratii 'au si ei nevoie de activitate si trebuie sa raporteze, probabil, la Cotroceni, pe final de sesiune, ca si-au gasit de lucru si ca si-au facut datoria sa lupte impotriva Guvernului Tariceanu, asa cum se luptau impotriva acestuia si cand aveau un picior in Guvern si celalalt picior in opozitie'. Chiar daca a recunoscut ca nimeni nu este infailibil, si astfel nici ministrii liberali, Orban a catalogat motiunile simple introduse de PD si PLD drept 'subtiri, cu o puternica incarcatura de ranchiuna'. Liderul liberal considera ca aceste motiuni vizeaza persoane si nu se refera la activitatea Executivului sau la imbunatatirea programelor acestuia. In ceea ce priveste problema majorarii pensiilor, Orban a subliniat ca in acest demers trebuie tinut cont de incasarile de la fondul de pensii, de bugetul general consolidat al Romaniei si de obligatiile de a respecta tinta de deficit, care este stabilita in urma dobandirii de catre Romania a statutului de membru al Uniunii Europene.

El a recunoscut ca liberalii sunt dispusi sa negocieze pentru cresterea pensiilor, dar a avertizat asupra riscului cresterii inflatiei si asupra exigentei de a nu incalca actul de aderare si de a pastra echilibrele macroeconomice. Orban a criticat pe cei care vin si cer 'cresterea pensiilor sau a punctului de pensie cu nu stiu ce procent', aratand ca orice majorare a acestora nu se poate face independent de indicatorii economici, de contributiile la bugetul de stat. 'Noi am avut ca obiectiv cresterea pensiilor, dar oamenii trebuie sa inteleaga ca, pentru a nu genera un proces inflationist, pentru a nu incalca regulile Tratatului de aderare, pentru a pastra echilibrele macro-economice, exista limite de care trebuie sa tinem cont. Este foarte simplu sa vii sa spui ca vrem dublarea pensiilor sau cresterea pensiilor sau a punctului de pensie cu nu stiu ce procent. Orice crestere a pensiilor nu se poate realiza decat tinand cont de datele precis economice, de incasarile la buget si, in mod evident, orice crestere a puterii de cumparare a pensiilor nu se poate realiza decat in raport direct cu cresterea economica pe care o inregistreaza Romania', a concluzionat vicepresedintele PNL.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.