Procedura pentru introducerea votului uninominal pare intrata in linie dreapta. Luni sau, cel tirziu, marti, proiectul legislativ va fi inregistrat la Senat. Inca din prima zi de vacanta parlamentara, la debutul lunii iulie, in Comisia speciala pentru elaborarea Codului electoral vor incepe dezbaterile propriu-zise pe textul proiectului. Deputatul Mihai Voicu (PNL) ne-a declarat ca proiectul trebuie "lucrat si finalizat" pina la jumatatea lunii august, pentru a intra in plenul Senatului, "intr-o eventuala sesiune extraordinara, in perioada 25-30 august".

Cei mai vehementi contestatari ai proiectului sint liderii UDMR, care vad in aceasta incercare de reformare a sistemului politic un pericol la adresa statutului de formatiune parlamentara pentru Uniune. Pericolul nu e reprezentat neaparat de "votul uninominal", cit mai ales de concurenta pe care se pregatesc s-o faca rivalii de la Uniunea Civica Maghiara (UCM).

Iar UCM pare hotarita sa nu rateze confruntarea electorala din 2008. Gazda Zoltan, presedintele UCM Sfintu Gheorghe, a declarat simbata ca spera ca pina pe 11 iulie sa fie strinse toate semnaturile necesare infiintarii partidului. El a mentionat ca "reprezentantii UCM au reusit sa finalizeze aproape in intregime actiunea de stringere a semnaturilor in judetele nemaghiare, Neamt, Galati, in Buzau si Vilcea a fost inceputa, iar in Capitala au reusit sa adune din cele 700 de semnaturi necesare 670".