Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Marko Bela, ar fi de acord cu o eventuala intoarcere a Partidului Democrat (PD) in guvern, dar cu conditia solidaritatii, transmite corespondentul Rompres.

"Sunt de acord cu o reintoarcere a PD, daca va decide sa fie solidar cu guvernul. De ce sa nu vorbim sincer, in politica ai nevoie de majoritate", a declarat ieri Marko Bela, la Targu Mures. El a precizat ca o eventuala revenire a PD la guvernare nu depinde de PNL si de UDMR, ci de Parlament. "Oricare alt guvern trebuie votat de Parlament. Acest lucru nu depinde de declaratiile sau de deschiderea noastra", a spus presedintele UDMR. Marko Bela a mai spus ca este o dilema pentru Uniune daca va pastra sau nu functia de vicepremier, transmite corespondentul Rompres. "Deocamdata nu am hotarat daca vom face o alta propunere. O eventuala propunere vom face numai dupa ce vom decide daca o lasam vacanta. Atunci vom trece la nominalizari", a spus Marko Bela, care a precizat ca decizia urmeaza sa fie luata de Consiliul Permanent al UDMR. Marko Bela a sustinut ca acest lucru este o dilema pentru UDMR deoarece, pe de o parte, este o functie politica, ce permitea luare deciziilor politice in Guvern, dar si o functie utila, "intrucat o serie de probleme au putut fi rezolvate la fata locului".

Liderul UDMR a tinut sa precizeze ca nu va reveni asupra deciziei sale de a demisiona din functia de vicepremier pe data de 3 iulie.Imediat dupa aflarea rezultatelor referendumului din 19 mai privind demiterea sefului statului, Marko Bela si-a facut publica intentia de a renunta la functia de vicepremier, pana la sfarsitul lunii iunie, pentru a se dedica in exclusivitate celei de presedinte al UDMR. El explica atunci ca trebuie intarita legatura dintre conducerea acestei formatiuni politice si propriul electorat. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa organizata la Targu Mures, ca nu exclude o discutie cu Laszlo Tokes cu privire la lista de candidati pentru Parlamentul European, transmite corespondentul ROMPRES. "Nu exclud o discutie cu domnul Laszlo Tokes pe tema alegerilor pentru Parlamentul European. Lista candidatilor UDMR pentru PE nu este batuta in cuie. Nu as incepe o discutie cu lista, ci cu deziderate, scopuri si programe. Nu cred ca un dialog ar trebui inceput cu problema locurilor sau functiilor" - a spus liderul UDMR. Marko a aratat ca fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, este in fruntea listei de candidati pentru PE. "Consider ca trebuie sa fie europarlamentar pentru ca e potrivit din partea UDMR pentru aceasta functie", a argumentat el. "De altfel, vreau sa-i incredintez si functia de secretar pentru probleme de politica externa al UDMR. Avem o astfel de functie pe langa presedintele UDMR si il voi numi, cat mai repede, pe Zsolt Nagy in aceasta functie" - a precizat Marko.

Liderul Uniunii considera ca Zsolt Nagy poate fi candidat chiar in situatia in care se afla, de incepere a urmaririi penale impotriva sa, intrucat trebuie sa existe prezumtia de nevinovatie, dar a precizat ca, personal, considera ca nu trebuia inceputa urmarirea penala impotriva acestuia. Presedintele UDMR, Marko Bela, a mai adaugat ca este de acord si sustine proiectul de rezolutie al europarlamentarilor Uniunii, depus la Parlamentul European, cu privire la Universitatea Babes-Bolyai (UBB). Marko Bela a recunoscut ca formularile critice ale europarlamentarilor UDMR la adresa Guvernului nu sunt potrivite, intrucat Uniunea este la guvernare, dar a tinut sa precizeze ca plangerea se refera la toate guvernele din ultimii 17 ani, din cauza carora nu s-a putut atinge obiectivul vizand Universitatea maghiara de Stat. Marko Bela a accentuat ca Universitatea Maghiara de Stat este o solicitare intemeiata a comunitatii Maghiare, formulata in nenumarate randuri in ultimii 17 ani, si ca el, in calitatea de lider al UDMR, a fost criticat de colegi pentru "moderatia dovedita in abtinerea de a ridica aceasta problema la Bruxelles".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.